Skandal: Braća Surkis otela Hrvatskoj Euro mitom od 11 miliona eura?!

Njemački Suddeutsche Zeitung donosi priču člana UEFA-inog odbora s Cipra Spyrosa Marangosa koji optužuju neke članove odbora da su primili mito u iznosu od 11 miliona eura kako bi Ukrajina i Poljska dobile domaćinstvo Eura 2012. godine. Cipranin tvrdi kako dvije godine bezuspješno pokušava dati informacije o petorici članova odbora koji su primili mito predsjedniku Michelu Platiniju ali da ga niko nije htio ni saslušati. Glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino odmah je negirao da postoji ikakva osnova za optužbe i to riječima ‘kad bi svaku optužbu istraživali samo bi se time UEFA morala baviti’.

No, Marangos ne odustaje već tvrdi da ima ‘jednog ili dva svjedoka koji su bili upleteni u određene transakcije’. Svjedoci su spremni svjedočiti na sudu, a svoje izjave su već ovjerili i zapečatili u omotnice, piše njemački list.

Podsjetimo, UEFA je 18. aprila 2007. u Cardiffu dodijelila domaćinstvo Ukrajini i Poljskoj a Vlatko Marković je zbog debakla hrvatsko-mađarske kandidature zamalo izgubio predsjedničku funkciju u HNS-u. Marković je tada govorio o jakom ukrajinskom lobiju, pritom misleći na braću Surkis koji su bez problema mogli izdvojiti 11 miliona eura.

Dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: