SITUACIJA U KALESIJI SE POGORŠAVA, POPLAVLJANO DESETINE KUĆA

Situacija na području općine Kalesija, usljed obilnih padavina,  se pogoršava iz sata u sat.

Najteža situacija je u Tojšićima i Prnjavoru, mada su poplavama zahvaćena i ostala područja općine Kalesija. U MZ Tojšići je poplavanjeno 30 kuća, a deset porodica je evakuisano.
U MZ Prnjavor ugroženo je 6 stambenih objekata od lokalnih vodotoka. Jedna porodica je evakuisana.
U Memićima su zbog poplave ugrožena 3 stambena objekta
Putna komunikacija Kalesija – Tuzla u naselju Prnjavor je prohodna samo jednom trakom i to otežano zbog vode na kolovozu. Regionalni put Kalesija –Gojčin je zatvoren za sav saobraćaj. Zbog izliva vode na magistralni put otežan je saobraćaj i u Gornjoj Kalesiji. Potpuno je obustavljen saobraćaj na putu Kalesija – Osmaci i Rainci – Repuh.
Naselje Čanići u donjim Raincima je potpuno odsječeno. Problema sa vodom ima i na cijelom prostoru općine Kalesija. U Vukovijama je izlila Telica.
Veća površina poplavljenog zemljišta uslijed izljevanja rijeke Spreče je u naseljima Donji Rainci i Čanići.
Rijeka Gribaja izlila se u Kikačima, Hidanima i u Tojšićima.

Vodostaj Spreče se mijenja iz sata u sat, a prema procjenama Službe Civilne zaštite pod vodom je blizu 2.hiljade hekatara zemljišta na području općine Kalesija.

Pored Spreče veliki problem predstavljaju i lokalni vodotoci.

Snadbijevanje vodom za sada je uredno, ali iz JP „Vodovod i kanalizacija“ – Kalesija pozivaju građane na racionalno korištenje vode. Također, građanima se savjetuje da obezbijede dovoljne količine vode za piće.
Što se tiče zdravstvenog stanja stanovništa za sada nema većih problema, saopćili su iz kalesijskog Doma zdravlja. Ističu da su trenutno prohodni i putni pravci, kojima se pacijenti odvoze na dijalizu. U slučaju da bude onemogućem prilaz pacijentima koje trebaju biti preveszeni na dijalizu u UKC Tuzla upotrebijet će se džipovi Civilne zaštite Kalesija.
Kiša i dalje pada a prema prognozama oblačno vrijeme sa padavinama očekuje nas do kraja sedmice.
Temperatura zraka u Kalesiji u 8 sati iznosila je 6 stepeni celzija, relativna vlažnost vazduha 98 %, a atmosferski pritisak 979 hektopaskala. Puše zapadni vjetar brzine 2 metra u sekundi.
Količina padavina u protekla 24 sata na području općine Kalesija iznosila je 150 litara po metru kvadratnom, što je najviša količina padavina od 1986. Godine kada je palo 200 litara po metru kvadratnom, kazali su nam u Općinskom štabu CZ-e Kalesija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: