Sindikati i penzioneri zahtijevaju da se van snage stavi odluka o povećanju primanja poslanika

Savez samostalnih sindikatata BiH TK najoštrije osuđuje povećanje primanja poslanika u Skupštini TK za 30%. Ovaj potez smatramo krajnje nemoralnim i neodgovornim, imajući u vidu cjelokupnu situaciju u kojoj se nalaze radnici Tuzlanskog kantona.

Zbog navedenog, SSS BiH TK zahtijeva od Skupštine TK da bez odlaganja stavi van snage Odluku o povećanju primanja poslanika, a od Vlade TK zahtijeva da Skupštini TK odmah uputi Zakon o plaćama i naknadama  izabranih i imenovanih dužnosnika na usvajanje.

SSS BiH TK predlaže da se pomenutim Zakonom svim izabranim i  imenovanim dužnosnicima za obračun plaća i naknada primjeni osnovica kao i zaposlenicima koji plaće i naknade primaju iz  Budžeta TK i da se ukine profesionalni angažman poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona.

 

Istim povodom, saopćenjem se oglasila  i Stranka penzionera/umirovljenika BiH,  Gradski odbor Tuzla, u kojem  navode da je ovakva odluka nerazumna i zabrinjavajuća.

“U situaciji, kada je pola radno sposobnog stanovništva nazaposleno, kada hiljade radnika potražuju i do 30 neisplaćenih plata čak i od države kao poslodavca, kada u javnim kuhinjama nema hrane, kada penzioneri traže hranu po kontejnerima, predsjednik Administrativne komisije i Skupštine TK Senad Alić, sramotno, bahato i sa stanovišta logike nerazumno predlaže takvu odluku, koju komisija donosi. Postojeća primanja poslanika od oko 3.000 povećala bi se na skoro 4.000 maraka. To je skoro 12 prosječnih penzija, ili oko četiri prosječne plate u F BiH.  Pored nemoralnog Senada Alića u komisiji su: Mirza Sakić (BPS), Mirza Omerdić (SDA), Nedžada Avdić (Demokratska fronta), Fuad Imamović (Stranka za BiH), Nedžad Hamzić (SBB) i Redžep Ismajlovski (SDP).

Podsjećamo, u predizbornom periodu sve stranke koje su u Skupštini TK, tvrdile su da će se boriti za smanjenje javne potrošnje, pa i plata funkcionera, te su dali mnogo ugodnih obećanja građanima. Ova odluka o nerazumnom povećanju plata, kada istovremeno Kanton uzima kredit od 20 miliona maraka, najbolje ilustruje da su predizborna obećanja bila lažna u cilju manipulacija.

Stranka penzionera/umirovljenika – Gradski odbor Tuzla – od Skupštine TK traži, da ovu nerazumnu i drsku odluku stavi van snage. Senada Alića, moralno posrnulog predsjednika Skupštine TK i ove sramne komisije, pozivamo da, zbog nemoralnog djelovanja podnese ostavku. Ukoliko to ne učini, tražimo od vladajućih stranaka u Skupštini TK da ga smijene i opozovu svoje članove Administrativne komisije, navodi se u saopćenju Stranke penzionera/umirovljenika BiH,  Gradski odbor Tuzla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.