Sindikat rudnika FBiH smatra da bi odustajem od izgradnje Bloka 7 bez posla ostalo 3.500 radnika

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH saopćeno je da su iznenađeni najnovijim stavovima lidera određenih političkih stranaka u BiH u vezi izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla, te napominju  da su uvijek javno podržavali i zahtjevali zakonito provođenje svih procedura koje se odnose na njegovu izgradnju.

Ističu da nepravovremenom izgradnjom ili odustajanjem od izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla na području Tuzlanskog kantona više od 3.500 radnika ostaje bez posla, kao i da time prestaje i ozbiljno investiranje u Rudnik uglja “Kreka” u Tuzli i da taj rudnik prestaje s radom.

Također, navode da im nije jasno kako su odjednom promijenjeni stavovi u vezi izgradnje Bloka 7, kad su u toku predizborne kampanje za lokalne izbore u BiH bili u prilici čuti da je izvršena revizija ugovora o izgradnji Bloka 7 u TE Tuzla; da su određeni dijelovi ugovora predefinisani čime su osigurani povoljniji uslovi izgradnje za Vladu FBiH i JP Elektroprivreda BiH, te da su odgovorne osobe JP Elektroprivreda BiH s kineskim partnerima usaglasili i ispregovarali povoljan ugovor za FBiH i to preduzeće, u skladu s uputama Vlade FBiH.

Iz Sindikata naglašavaju da uposleni u energetskom sektoru i Federaciji BiH trebaju radna mjesta i da traže izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla, Termoelektrane u Banovićima i Bloka 8 u Kaknju.

Napominju da građanima FBiH u mjestima gdje trenutno egzistiraju termoelektrane trebaju objekti koji će biti ekološki kvalitetniji proizvođači električne energije od postojećih, te upozoravaju nadležne da ih ne pokušavaju dovoditi u situaciju da biraju jedan od tri spomenuta objekta.

– Nemojte ni pomisliti da u ovoj državi postoji autoritet koji će nas uplašiti i da smo spremni na miran način izgubiti oko 11.000 radnih mjesta u rudnicima uglja u FBiH. Provjerite brzo sve što mislite da trebate još jednom provjeriti. Ako ima nezakonitosti, javnosti ponudite imena i prezimena onih koji su u projekt ugradili nezakonitost – kaže se u saopćenju  Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: