Sindikat obrazovanja TK-a : GENERALNI ŠTRAJK DO ISPUNJENJA ZAHTJEVA

Ako se ne postigne dogovor sa Vladom Tuzlanskog kantona, 5. marta 2011. počinje generalni štrajk uposlenika u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.
Generalni štrajk kulminacija je nazadovoljstva prosvjetara zbog smanjenja plaća, prvo za zadnja dva mjeseca 2011. u iznosu od 2 % te najave smanjenja za sada 6,5% svim budžetskim korisnicima.

Razlozi za štrajk su smanjenje osnovnica kao i niža primanja uposlenim u obrazovanju i kulturi od 10,5 % za nastavnike, učitelje i profesore do 15% za spremače, domare i ložače. (smanjenje plaća plus smanjenje naknada i nagrada).

Po visni plaća Tuzlanski kanton zauzima zadnja mjesta 

Na danas održanoj press konferenciji predsjednici sundikata osnovnog i srednjeg obrazovanja naveli su podatak da je Tuzlanski kanton jedini u Federaciji BiH koji ne isplaćuje naknadu za ishranu i topli obrok u iznosu propisanim zakonom i Kolektivnim ugovorom. Također je rečeno da Tuzlanski kanton ne isplaćuje za prekovremeni, noćni, rad u smjenama, rad u komisijama, subotom i nedjeljom kao i učešće na takmičenjima.

Zaposlenici u obrazovanju i kulturi su na posljednjim mjestima po visini plaća u Federaciji BiH, rečeno je danas te navedeno da je iznos za topli obrok samo u TK 7.00 KM a u ostalim kantonima 8.00 KM.

Sa predloženim smanjenima plaća i uskraćivanjima prava na naknade i nagrade, primjera radi plaća profesora u srednjoj školi bila bi 846,00 KM a u osnovnoj 715,00 KM.

Naglašeno je danas da im se smanjuje i regres (koji je bio 500 KM) te ukida jubilarna nagrada za one iznad 35 godina staža u iznosu od 4 mjesećne plaće.

Mole roditelje i učenike za razumijevanje

Prosvjetari nemaju datuma prestanka štrajka, jer će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva. Naglasili su da će nastavu za završne razrede i osnovne i srednje škole održavati, što znači da su ostala djeca na prinudnom raspustu te se roditelji i učenici mole za razumijevanje.
Šta sve ovo znači za sam tok nastave i učenike ostaje da se vidi. Prosvjetari smatraju da Vlada TK ima prostora za manevrisanje i popunjavanje na drugi način deficita u Budžetu a treba naglasiti da se radi o 40 miliona KM razlike u odnosu na prošlu godinu. Na koji način popuniti budžetske praznine pitanje je za koji Vlada TK i budžetski korisnici nemaju isti odgovor te sudeći prema rečenom teško da će dogovor biti i postignut.

Štrajk do ispunjenja zahtjeva

Štrajk će trajati od 5. marta do ispunjenja zahtjeva, odnosno poništenja Odluke o smanjenju plaće, planiranje sredstava za plaće i naknade na novou oktobra 2011. godine ili do potpisivanje sporazuma između sindikata i Vlade TK.

 

(Tuzlarije)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: