Sindikat budžetskih korisnika: Nema štrajka!

2Štrajka budžetskih korisnika u Tuzlanskom kantonu najavljenog za 6. maj neće biti! Odluka je to koordinacije sindikata budžetskih korisnika TK nakon djelimičnog ispunjenja njihovih zahtjeva. Štrajk se prolongira, a njegovo pokretanje ovisit će od dinamike ispinjavanja uslova i obaveza poslodavca Vlade TK prema budžetskim korisnicima.

Nakon problema oko ne usvajanja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2013. godinu i ne mogućnosti isplate plaća i drugih naknada budžetskim korisnicima uposleni u obrazovanju, policiji, sudovima, tužilaštvu i organima uprave Tuzlanskog kantona za šesti maj najavili su štrajk. Međutim, izmjenom Odluke o privremenom finansiranju Skupština Tuzlanskog kantona stvorila je uslove da se obaveze prema budžetskim korisnicima nastale u prva tri mjeseca ove godine izmire do kraja aprila. Isplate su počele juče, a sindikati budžetskih korisnika donijeli su Odluku o prolongiranju štrajka.
Mirzet Pozderović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja TK: ”Isplaćena je jedna plaća, jedan topli obrok i dva prijevoza. Mi smo održali sjednice vanredne i donijeli Odluku da prolongiramo Odluku o stupanju u štrajk zaposlenih u ustanovama osnovnog obrazovanja. Dakle štrajk neće početi 06.05.2013. Mi ćemo pratiti ovu situaciju i u zavisnosti od ispunjavanja odgovarajućih zahtjeva vezano za naša prava koja su utvrđena Kolektivnim ugovorom i zakonima mi ćemo se spram nje očitovati i donositi odgovarajuće odluke.”
Amir Sejdinović, predsjednik Sindikata organa uprave i pravosuđa TK: ”Sve smo to odložili zbog toga što je došlo do djelimičnog  ispunjenja zahtjeva, to ostaje otvoreno pitanje i tokom mjeseca maja mi očekujemo da se nastavi kontinuitet isplata onog što nam pripada u skladu sa zakonom.”
Iako zahtjevi sindikata budžetskih korisnika nisu u potpunosti ispunjeni, Odluku o prolongiranju štrajka su donijeli kako niko u Tuzlanskom kantonu ne bi osjetio njegove posljedice. Stoga, predstavnici sindikata od poslodavca Vlade Tuzlanskog kantona traže da u mjesecu maju obezbijedi kontinuiranu isplatu plata i drugih naknada kako do najavljenog štrajka budžetskih korisnika ne bi došlo.

 

(RTVTK)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.