Šestorka iz rudnika na Dubravama uskoro na optuženičkoj klupi?

Kantonalno tužiteljstvo TK privodi kraju istragu o tragediji na Površinskom kopu “Dubrave”, Rudnika uglja “Kreka”, u kojoj su smrtno stradala četvorica mladića iz tog kraja. Istraga je otvorena u novembru 2015. godine protiv četiri osobe, a u februaru 2016. godine proširena je na još dvije osobe.

Istraga je najprije, kako saznajemo iz obavještenih izvora, otvorena protiv Sakiba Halilčevića (tehničkog direktora), Asima Brčaninovića, Nedima Šljivića i Mirada Delića, a u februaru je proširena protiv Sakiba Muhtarevića (direktora kopa) i Suada Zonića.

Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo  teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u sticaju sa krivičnim djelom oštećenje zaštitnih naprava na radu.

Podsjetimo, na PK “Dubrave” su u februaru 2015. godine smrtno stradali Alem Dedić (28), Arif Alibašić (28), Adel Šehić (27) i Edin Herić (18). Nikada nakon nezapamćene tragedije nije zaustavljena krađa uglja. Posljednjih dana ponovo su primjećeni traktori na kojima se izvozio ugalj s PK “Dubrave”, a pouzdana saznanja govore kako su dileri uglja i dalje povezani sa uposlenicima kopa te da su sa pojedincima i u porodičnim vezama. U isto vrijeme roditelji poginulih mladića tuguju, a na godišnjicu tragedije od tuge i boli preminuo je Adelov otac Mehmed Šehić.

 

 

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: