Servisne informacije: 17.decembar 2010. god.

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima oblačno i hladno vrijeme. Temperatura zraka u Kalesiji u 8 sati iznosila je -9 stepeni celzija, relativna vlažnost vazduha 93 %, atmosferski pritisak 975 hektopaskala.

Temperature u ostalim gradovima: Kupres – 18 , Drvar – 14, Livno – 13, Bugojno i Sanski-Most – 11, Bihać i Banja Luka – 10, Sarajevo, Tuzla i Bijeljina – 9, Zenica, Jajce, Gradačac i Goražde – 8, Doboj, Derventa i Prijedor – 7, Srebrenica – 6, Stolac i Čapljina – 5, Trebinje i Ljubuški – 4, Mostar i Neum – 2 stepena C.

Danas prijepodne će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslijepodne nastupit će novo naoblačenje. Padavine se očekuju u noći na subotu, na jugu kiša i susnježica, u ostalim područjima snijeg, u nižim područjima sjeverne Bosne i susnježica. Obilnije padavine u Hercegovini i zapadnom dijelu Bosne. Vjetar prije podne slab promijenljivog smjera, poslije podne umjeren južnog i jugoistočnog smjera, u noći na jugu zemlje na udare i jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između – 5 i 0, na jugu od 0 do 5 stepeni C.

STANJE NA CESTAMA

Jutros se prometuje po suhim ili djelomično vlažnim i skliskim kolnicima, a zbog niskih temperatura ima poledice, posebice na prilazima tunelima i preko mostova. Na dionicama u sjeverozapadnoj Bosni i preko planinskih prijevoja ima ugaženog snijega i leda.

Zbog velike količine vode na kolniku, za sav promet zatvorene su dionice:
– M-6 Ravno – Ljubinje (na mostu Ravno),
– R-425a Hutovo – Ravno (u mjestu Vrutak).

Zbog odrona otežano se prometuje na dionici M-20 Foča – Gacko (u mjestu Sastavci).

Na dionici M-20 Foča – Gacko u vremenu od 07:00 do 17:00 sati zbog sanacije klizišta moguće su povremene kraće obustave prometa. Na spomenutoj dionici zabrana je prometa za kamione s prikolicom i tegljače.

Na dionici M-16.4 Novi Travnik – Bugojno (preko Rostova), zbog sanacije klizišta, promet se odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog radova u tunelima promet se odvija usporeno i uz povremene zastoje na dijelu M-19 Zvornik – Drinjača.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je:
– M-4 Tuzla – Gračanica (u Lukavcu),
– M-6.1 Mostar – Široki Brijeg,
– M-16 Banja Luka – Gradiška (u Klašnicama),
– M-17 Bilješevo – Kakanj, Gnojnice – Dračevice, Mostar – Čapljina (raskrižje na Buni i Žitomislićima),
– M-18 Bijeljina – Ugljevik – Banj Brdo.

Za teretna vozila sa prikolicom ili poluprikolicom zabrana je prometovanja na M-16.4 Novi Travnik – Bugojno (preko Rostova).

ZIMSKA OPREMA: Sukladno zakonskim odredbama, od 15.11. pa do 15.04. iduće godine, na cestama u BiH, sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu.

AAMKBIH u suradnji s MUP-om organizira prometno-preventivnu akciju „Zima – zimski uvjeti vožnje“. Cilj akcije je skrenuti vozačima pozornost na pripremu vozila za zimu i zimske uvjete. Ovom akcijom, putom SPI baza Asocijacije, vozačima ćemo omogućiti da na svojim vozilima obave besplatno kontrolu:
rashladne tekućine – antifriza, odnosno ispitivanje točke smrzavanja rashladne tekućine, kontrolu ispravnosti akumulatora – ispitivanje kvalitete elektrolita i napona u akumulatoru, kontrola dubine profila gazećeg sloja na gumama kotača.

Također će se obaviti kontrola da li vozači u svojim vozilima posjeduju lance za snijeg.

Na graničnim prijelazima u putničkom prometu nema dužih zadržavanja.

Zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, GP Izačić zatvoren je za teretna vozila preko 7,5 tona.

Na graničnom prijelazu Brčko – Gunja, mostom preko rijeke Save, promet teče usporeno za teretna vozila teža od 9 tona, zbog izmjeničnog propuštanja vozila i ograničenja brzine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: