Senat Univerziteta i Vlada TK-a nastavljaju stihijski upis: Novac diktira i upisnu politiku

Stihijski i neplanski upis studenata na fakultete Univerziteta u Tuzli nastavljen je i ove godine. Kao i svake godine po okončanju prvog upisnog roka, Senat Univerziteta u Tuzli i ove je promijenio odluku o upisu studenata na prvu godinu studija, te od Vlade Tuzlanskog kantona zatražio saglasnost za upis novih 196 studenata na pet fakulteta.

Ispod crte

Vlada TK-a je odobrila odluku Senata na svojoj posljednjoj sjednici, a odluka se odnosi uglavnom na odobravanje upisa samofinansirajućih studenata koji su na prvom upisnom roku prošli prijemne ispite, ali su zbog ograničenog broja mladih planiranih za upis ostali “ispod crte”.

– Senat je na sjednici poslije prvog upisnog roka donio odluku da se na pet fakulteta Univerziteta u Tuzli izvrši promjena kvote studenata za upis, tako da je Vlada dala saglasnost za još 196 studenata, i to najviše iz kategorije samofinansirajućih, kazala je Mersija Jahić, pomoćnica kantonalnog ministra obrazovanja.

Nakon završenog prvog upisnog roka, za upis studenata u prvu godinu u 2015/16. Senat Univerziteta je razmotrio konačne rang-liste, te utvrdio da su na određenim studijskim programima kandidati položili prijemni ispit, ali nisu ušli u prvobitnu planiranu kvotu od 2.685 studenata. Ovo je bio povod da se zahtjevima mladih zadovolji, te je Senat donio, a Vlada TK-a potvrdila odluku da se na pet studijskih odsjeka upišu svi zainteresovani studenti koji su prošli prijemni ispit, odnosno njih 196.

– Na Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet će se dodatno upisati 70 studenata, odnosno svi oni koji su položili prijemni ispit. Na Filozofski će se upisati 42 dodatna studenta i to na odsjeke Engleski, Pedagogija/psihologija i Socijalni rad, na Prirodno-matematički fakultet na Primijenjenoj biologiji upisat ćemo dodatnih pet studenata, na Tehnološki 34 studenta i na Pravni fakultet novih 45 studenata, dodala je Jahić.

Tako će, nakon posljednjeg popuštanja volji studenata, odnosno popuštanja pred dodatnom zaradom, Univerzitet u Tuzli u prvoj godini pohađati ukupno 2.881 brucoš. U odnosu na početni plan, pet tuzlanskih fakulteta će biti bogatiji za 196 studenata, odnosno kada se to prevede u novac, što je sigurno i bila misao vodilja prilikom donošenja i odobravanja odluke, Univerzitet će godišnje inkasirati gotovo četvrt miliona maraka, odnosno 247 hiljada maraka.

Iako je odluka o povećanju razumljiva i, na kraju, očekivana, s obzirom na trend udovoljavanja potrebama studenata, a ne tržišta i s obzirom na nepostojanje strategije visokog obrazovanja, odluka je tržišno neopravdana i ekonomski pogubna.

U evidenciji Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona trenutno ima oko šest i po hiljada nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom. Od toga gotovo dvije hiljade nezaposlenih nosi zvanje na koje su Senat i Vlada TK-a dali odobrenje za novi upis.

Strategije nema

Od zvanja za koja će se novih 196 studenata obučavati, na birou je najviše pravnika, čak njih 842. Nezaposlenih sa zvanjima stečenim na Filozofskom fakultetu (pedagog/psiholog, profesor engleskog jezika i socijalni radnik) ima ukupno 816. Pedagoga ima 322, profesora engleskog 277 i socijalnih radnika čak 217. Profesora biologije ima više od stotinu, a inžinjera tehnologije više od 260.

Činjenica je da u svemu ovome veliku ulogu igra nepostojanje jasne strategije razvoja visokog obrazovanja. Dok god to bude slučaj, fakulteti će radnu snagu proizvoditi za biroe za zapošljavanje, a ne za tržište, a upisnu politiku će određivati studenti i pohlepni članovi Vlade i obrazovnih institucija.

 

 

 

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: