Sead Čaušević, premijer Vlade TK-a za Radio Feral: ŽELIMO RAVNOMJERAN RAZVOJ SVIH OPĆINA NA KANTONU

Nakon što je Skupština TK-a na jučerašnjoj sjednici, hitnog karaktera,  potvrdila imenovanje nove izvršne vlasti u TK, premijer Sead Čaušević i novoimenovani ministri prvi radni dan u Vladi TK-a iskoristit će za upoznavanje sa službenicima ministartava, a potom za pripremu izrade budžeta TK-a za 2011. godinu.

Govoreći u programu Radija “Feral”, premijer Čaušević je, između ostalog, kazao da  će strateški ciljevi nove kantonalne Vlade biti stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta, socijalna sigurnost najugroženijeg stanovništva, stabilnost budžeta i ravnomjeran razvoj svih općina u TK-u.

Na pitanje koliko je imao priliku upoznati ministre u Vladi TK-a, Čaušević je odgovorio:

–         Nisam imao dovoljno vremena  da se bolje upoznam sa svim ministrima, jer smo željeli da što prije formiramo Vladu.  Međutim, prvi kontakti sa novim ministrima su pozitivni i nadam se ćemo imati uspješnu saradnju.  Mislim da se radi o osobama koje mogu odgovoriti poslovima i zadacima koje se pred njih postave.  Bitno da je da imaju entuzijazam, volju i znanje.  Neki od njih nemaju previše iskustva, što ne bi trebao biti hendikep, čak bi to mogla biti i određena prednost, jer se mora promijeniti pristup i  dosadašnji način rada, istakao je Čaušević za Radio “Feral”.

On  smatra da je donošenje budžeta kantona prvi i najteži ispit novog saziva Vlade TK-a i da bi  ova godina trebala biti iskorištena za sanaciju budžeta

–         Predhodne tri godine smo imali budžetski deficit, tako da mi praktično startamo od minisu. Za sanaciju budžeta moramo naći nove izvore, koji se ne mogu tražiti u  novim nametima na građane.  Moramo početi kresati toškove i stvarati sigurnu osnovu. Naša očekivanja su da će, nakon što ove godine izvršimo sanaciju budžeta, u naredne tri godine doći do rasta prihoda i da ćemo tada započeti sa nekim značajnijim projektima na području TK-a, smatra Čaušević i dodaje da se  objektivno u 2011. godini  ne mogu očekivati velike investicije i veći poduhvati, ali će svakako biti određenih aktivnosti, koje bi mogle poboljšati  život građana u ovom kantonu.

Nova Vlada TK-a će, navodi Čaušević,  stvarati partnerski odnos sa budžetskim korisnicima u TK-u  i ispoštovati kolektivne ugovore koji su ranije potpisani, dok  o  eventualnom smanjenju ili povećanju primanja budžetskih korisnika Čaušević kaže:

–         Nismo planirali smanjenja plata i primanja budžetskih korisnika. Naša želja je da njihova primanja zadržimo na trenutnom nivou, a da eventualna povećanja mogu biti samo rezultat smanjenja broja zaposlenih u administraciji. Što se tiče povećanja plata moraju se sačekati neka druga, bolja vremena, pod uslovom da, prije svega, uradimo vlastite reforme i pripremimo se za realizaciju vlastitih programa.

Odgovarajući na pitanje šta općina Kalesija može očekivati od nove kanotonalne vlasti, premijer Čaušević je kazao da će Vlada TK-a imati isti pristup prema svim općinama TK-a i da će se on zalagati za ravnomjeran razvoj komepletnog području TK-a.

–   Kanton je jedinstveni i za nas su svi dijelovi podjednako važni. Naša politika će ići u pravcu da u svim općinama  stvorimo uslove da građani bolje žive. Polazeći od toga bit će utvrđeni prioriteti u kojima će i Kalesija naći adekvatno mjesto koje joj pripada.  U toku 2011. godine ne treba očekivati veliku pomoć i grantove, što ne mora da znači nećemo pomagati općinama, u skladu sa mogućnostima. U svakom slučaju trebat će nam jedna programirana aktivnost ravnomjernog razvoja i poticajnih ključnih projekata, ne samo za općinu Kalesija, nego i  za druge općine na području TK-a, rekao je na kraju razgovora za Radio Feral premijer TK-a Sead Čaušević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: