SDP pozvao načelnika Džafića da podnese ostavku

Općinski odbor SDP-a Kalesija pozvao je Nedžada Džafića da podnese ostavku na poziciju načelnika općine Kalesija, a Tužilaštvo TK-a da ispita navode o korupciji prilikom zapošljavanja u kalesijska javna preduzeća.

Obraćajući se predstavnicima medija, Dževad Hadžić, predsjednik OO SDP-a Kalesija i Muhamed Osmanović, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Kalesija su istakli da bi Nedžad Džafić  zbog moralnih razloga trebao podnijeti ostavku, kako bi se mogao izabrati v.d.načelnika koji bi do lokalnoh izbora radio na realizaciji najznačajnijih projekata za građane.

Osmanović je naveo da općina Kalesija plaća dva načelnika, Nedžada Džafića, legalnog načelnika i Ismeta Mešića, koji ovu funkciju obnaša po ovlaštenju, a da su za to vrijeme obustavljeni svi važniji projekti.

„Propao je projekat sa Vladom Slovenije o izgradnji fekalne kanalizacije, vrijednosti pola miliona eura,  zaustavljeni su radovi na izgradnji Gradske dvorane, obustavljena je gradnja vodovoda po kalesijskim naseljima, nije bilo adaptacije objekta po mjesnim zajednicama, izgradnje sportskih terena i još niz nerealizovanih projekata za koje su iz budžeta bila obezbijeđena sredstva u prošloj godini. Zbog toga je iz prošlogodišnjeg budžeta preneseno 1,1 milion KM, a najvjerovatnije će se ovaj iznos popeti i na više od 2 miliona maraka, u što ćemo se uvjeriti prilikom Izvještaja o izvršenju budžeta“, istakao je Osmanović i dodao da bi zbog navedenih razloga, nerada i neodgovornog ponašanja načelnik Džafić trebao podnijeti ostavku.
SDP

Osmanović se dotakao nepotizma i političkog zapošljavanja navodeći podatak da je samo u posljednje vrijeme u preduzeća čiji je osnivač općina Kalesija po stranačkoj liniji uposleno preko 20 osoba.

Predstavnicima medija su na press konferenciji, od strane SDP-a, podijeljeni materijali u kojima se konkretno navode imena vijećnika i članova njihovih porodica koji su dobili posao u javnim preduzećima.

SDP 4

Dževad Hadžić je govoreći o političkom zapošljavanju u Kalesiji kazao da vlast funkcioniše na način političke korupcije i pozvao Tužilaštvo TK-a da ispita dosadašnja upošljavanja u javna preduzeća.

„SDP-e  će Tužilaštvu TK-a podnijeti krivičnu prijavu u kojoj ćemo navesti navode o korupciji prilikom zapošljavanja u kalesijska javna preduzeća. Ovim radnjama se mora stati u kraj. Sve dok šutimo i samo posmatramo oni će raditi takve stvari. Godinama je u Kalesiji na sceni političko zapošljavanje na način da se općinskim vijećnicima za sudjelovanje u vijećničkoj većini ispunjavaju želje u pogledu zapošljavanja.  Raduje me da je kantonalni tužilac javno kazao da je spreman da se upusti u borbu protiv kriminala i korupcije i da je pozvao građane da anonimno prijave saznanja o koruptivnim radnjama. Nadam se da će se Tužilaštvo TK-a ozbiljno shvatiti našu prijavu i da će poduzeti odgovarajuće istražne radnje“, kazao je Hadžić.

Pored Dževada Hadžića i Muhameda Osmanovića, konferenciji za medije su prisustvovali i vijećnici ove stranke Amir Barčić i Galib Softić.

 

 

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: