SDP Kalesija: ” Zaustavit ćemo javašluk i zapošljavanja isključivo podobnih, svi građani treba da imaju iste šanse za zaposlenje! “

Povodom jučerašnje, posljednje, sjednice Općinskog vijeća Kalesija na kojoj su smijenjeni nezakoniti Upravni i Nadzorni odbori Javnih ustanova i Javnih preduzeća, te imenovani privremeni Upravni i Nadzorni odbori, Klub vijećnika SDP-a i Općinski odbor SDP BiH Kalesija osjećaju potrebu da se oglase Saopćenjem za medije kojim želimo upoznati građane Kalesije zbog čega smo podržali smjene.

Već duži vremenski period upozoravamo na zapošljavanja po rodbinskoj i stranačkoj liniji, na nepotizam i korupciju u Javnim ustanovama i preduzećima te na prenatrpanost nepotrebnih kadrova u navedenim ustanovama. S obzirom da smo zbog gore navedenih nezakonitih radnji podnijeli i niz krivičnih prijava, te vođeni činjenicom da su pojedine političke stranke u Kalesiji preuzele ulogu Zavoda za zapošljavanje, Klub vijećnika SDP-a je  podržao prijedlog smjene NEZAKONITIH Upravnih i Nadzornih odbora,  ali i imenovanje privremenih ZAKONITIH Upravnih i Nadzornih odbora u Javnim ustanovama i preduzećima na području općine Kalesija.

Prethodni Upravni i Nadzorni odbori su nezakoniti jer je Vlada FBiH donijela izmjene i dopune Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima 2013. godine, te se ingerencije imenovanja u Upravne i Nadzorne odbore Javnih ustanova i preduzeća, čiji je osnivač Općinsko vijeće Kalesija, prebacuju sa općinskog načelnika na općinsko vijeće. S obzirom da su posljednja četiri načelnika u ove tri godine prekršile zakonsku odredbu,Klub vijećnika SDP-a je želio da ovo uvede u okrilje zakona.

Klub vijećnika SDP-a je na jednoj od redovnih sjednica Općinskog vijeća Kalesija u 2015. godini predložio da se prilikom zapošljavanja u Javnim ustanovama i preduzećima, čiji je osnivač Općina Kalesija, raspisuju konkursi prilikom svakog zapošljavanja. Tadašnja većina, predvođena kalesijskom SDA nije prihvatila ovu Inicijativu, s obzirom da su željeli da nastave politiku zapošljavanja podobnih i onih bliskih kalesijskoj SDA. Građani Kalesije su svjedoci, nemali broj puta, da pojedinci samo osvanu na izmišjenom radnom mjestu, jer je, eto, “direktor” osjetio potrebu za zaposlenjem još jednog radnika ( vraćanje dugova preko leđa građana općine Kalesija ). Javne ustanove i Javna preduzeća u Kalesiji sve više služe za stranačka potkusurivanja, te, primjera radi, s obzirom na broj uposlenih ložača, vozača i domara, JZU DZ Kalesija sve više liči na šofersko-ložačko-domarsku firmu.

S obzirom da sve veći broj osoba napušta Kalesiju zbog nemogućnosti zaposlenja, a veliki broj mladih je već napustio Kalesiju u potrazi za boljim životom, javno obećavamo  građanima da ćemo zaustaviti javašluk i zapošljavanja isključivo podobnih osoba u Javne ustanove i preduzeća, te da će prilikom svakog novog upošljavanja u Javne ustanove i preduzeća, svi građani imati iste šanse za zaposlenje. Također, u narednom periodu SDP Kalesija će se aktivno uključiti u stvaranje boljih uslova za investicije na području naše općine, te otvaranje novih radnih mjesta koja će donijeti zapošljavanja određenog broja, od gotovo trećine nezaposlenog, stanovništva naše općine!

 

 

Služba za informisanje OO SDP BiH Kalesija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: