SDP-e računa na 14 mandata u Skupštini TK-a

Predsjednik tuzlanskog Kantonalnog odbora SDP-a Tomo Vidović kazao je da je ta stranka pobjednica na ovogodišnjim Općim izborima u tom kantonu.

Potvrdilo se da naš kandidat za člana Predsjedništva uživa opću podršku građana Tuzlanskog kantona. Izvanredne rezultate ostvarili smo na izborima za parlamente BiH i Federacije, ali i za Skupštinu TK“, rekao je Vidović.

Po njegovim riječima, prvi put na vlasti u Kalesiji više neće biti SDA, a osim ove općine SDP je pobjednička stranka u Doboj Istoku, Gradačcu, Srebreniku, Lukavcu, Tuzli, Gračanici i Živinicama.

Ovakav izborni rezultat podrazumijeva i našu izravnu odgovornost za uspostavu funkcionalne vlasti na prostoru Tuzlanskog kantona. Kada bude poznato koje su to političke stranke prešle izborni prag i koje će imati svoje zastupnike u Skupštini TK, SDP će obaviti razgovore kako bi se formirala skupštinska većina i konstituirala vlasti“, kazao je Vidović.

Potencijalni partneri za uspostavljanje većine u Skupštini TK su NS Radom za boljitak i Savez za bolju budućnost (SBB). Od 35 zastupničkih mjesta u Skupštini TK, SDP računa na minimalno 14 mandata što je tri više nego do sada.

SDA je, prema sadašnjim rezultatima, osvojila 10 mandata, što je manje u odnosu na prethodne izbore. SBB je nova stranka na političkoj sceni i očekuju pet ili šest mandata. Stranka za BiH je ostvarila znatno lošiji rezultat u odnosu na prethodne izbore te NS Radom za boljitak koja će prema sadašnjim procjenama imati dva zastupnika. Izborni prag je prešao i HDZ BiH koji u zadnjih osam godina nije bio parlamentarna stranka.

Od stranaka koje su bile zastupljene u Skupštini TK, prema dosadašnjim rezultatima, bez mandata u Skupštini bit će BOSS i SDU.

(FENA)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: