SDA Kalesija se ograđuje od istupa Seada Džafića

Općinski odbor SDA Kalesija je imenovao povjernike u mjesnim ograncima Kalesija Centar i Tojšići. Umjesto Hasana Ramića imenovan je Ćazim Mujkić u MO SDA Kalesija Centar, dok je Nusreta Bećirovića u MO SDA Tojšići naslijedio Selmir Buljkić, saopštio je Halil Jahić, predsjednik SDA Kalesija. Jahić je dodao da se OO SDA Kalesija ograđuje od istupa Seada Džafića, potpredsjednika SDA, koji je u medijima iznosio kritike na račun općinskog načelnika Nedžada Džafića, a sebe samoinicijativno, bez znanja stranačkih organa, nominovao kao kandidata SDA za načelnika općine Kalesija, na predstojećim lokalnim izborima.

“Sead Džafić i svi ostali članovi će imati moju i stranačku podršku, samo ukoliko prođu organe stranke. Svi koji žele biti kandidati za određene pozicije moraju biti predloženi od mjesnih organizacija i ostalih stranačkih organa. Niko nema pravo sebe kandididovati bez znanja ostalih članova stranke. Prošlo je vrijeme kada su se kandidature za načelnika obavljale u “četiri” oka, a potom se takvi prijedlozi slali u Sarajevo, ja to neću dozvoliti”, kazao je Jahić.

Dodao je da je Sead Džafić, uz podršku Hasana Ramića, lobirao kod skoro svih predsjednika MO SDA u Kalesiji da ga predlože kao kandidata SDA za načelnika općine.

“Većina predsjednika lokalnih organizacija mi je potvrdila da ih je Sead Džafić zvao i tražio njihovu podršku u kandidaturi za načelnika. On je to radio bez znanja i saglasnosti organa SDA. S druge strane, Hasan Ramić je lobirajući za Džafića, samoinicijativno sazvao sastanak predsjednika MO Prnjavor, Dubnica, Kikači, Jajići, Gojčin”.., istakao je Jahić.

On napominje da to samo jedan od razloga zbog kojeg je Ramić smijenjen sa pozicije predsjednika ogranka, dodajući da je organizacija SDA Kalesija Centar imala katastrofalno loš rezultat na prijevremenim izborima za načelnika općine Kalesija.

Halil Jahic

Jahić smatra da je za razliku od Kalesije, u MO SDA Tojšići mnogo bolja situacija, ali da  prvi čovjek ove organizacije nema političke mudrosti i ne poštuje stranačke organe.

“Nusret Bećirović je dobar čovjek i nesporna je njegova privrženost SDA, ali on ne poštuje izabrane stranačke organe i zato je smijenjen sa funkcije predsjednika u Tojšićima. Na sjednicama Općinskog odbora bio je svega desetak minuta i često je slao svoje zamjenike. Pokušao sam razgovarati s njim, ali ni to nije uspjelo”, govori Jahić.

Govoreći o dosadašnjem radu općinskog načelnika, Jahić je istakao da Nedžad Džafić uživa podršku SDA. Dodao je da je načelnik Džafić u prethodnim godinama bio „žrtva“ lošeg upravljanja strankom i općinom od strane „jednog čovjeka“, što se sve skupa reflektovalo na njegovo zdravstveno stanje.

“Nedžad Džafić je u proteklom periodu bio pod velikim pritiskom, jer je sve konce povlačio Rasim Omerović. Na kraju se to odrazilo na njegovo zdravstveno stanje, zbog čega se nisu uspjeli realizovati svi zacrtani projekti u općini Kalesija”, govori Jahić.

Potvrdio je navode opozicije da je za vrijeme odsustva načelnika Džafića često boravio u kabinetu načelnika općine Kalesija.

“Tačno je da sam u vrijeme, dok je Džafić bio na bolovanju, često boravio u zgradi općine Kalesija, jer sam sa Ismetom Mešićem, načelnikom po ovlaštenju, radio na pripremi određenih projekata za Kalesiju. Rezultat toga će biti vidljiv u narednom periodu, kada očekujemo da u Kalesiju dođe blizu 5 miliona maraka, što će se vidjeti na proljeće kada krene realizacija projekata”, navodi Jahić.

Što se tiče zapošljavanja po „stranačkoj liniji“ Jahić kaže da nikada nije vršio pritisak na direktore javnih preduzeća i ustanova da prime određene kandidate, ali priznaje da je dostavljao spiskove sa prijedlozima kandidata.

Konferenciji za medije OO SDA Kalesija još je prisustvovao i mr. Omer Zulić, direktor Arhiva TK-a i novi predsjednik MO SDA Mahmutovići, koji je istakao da je ovu dužnost preuzeo kako bi pomogao svojim komšijama da lakše i brže realizuju infrastrukturne projekte u ovom naselju.

Omer Zulic

Predstavnicima medija obratio se i Miralem Huremović, koji je iznio tehničke podatke u vezi sa procesom registracije i preregistracije članstva, navodeći da će se u narednom periodu svi oni koji i dalje žele biti članovi SDA morati registrovati. Huremović je dodao da je u posljednje vrijeme SDA pristupilo oko 300 novih članova.

 

 

 

 

(Radio Feral)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: