SDA Kalesija obilježava 25.godišnjicu osnivanja

U srijedu, 19. avgusta, navršit će se punih 25 godina od osnivanja Stranke demokratkse akcije u Kalesiji. Osnivačka skupština Stranke demokratske akcije Kalesija održana je 19. avgusta 1990. godine na prepunom Gradskom stadionu u Kalesiji. Bio je to najveći politički skup u povijesti Kalesije. Na skup je data jednoglasna podrška svih prisutnih procesima buđenja nacionalne svijesti i afirmaciji nacionalnog identiteta Bošnjaka na našim prostorima.

U povodu obilježavanja 25. godišnjice osnivanja SDA Kalesija, u srijedu, 19. avgusta, sa početkom u 17,00 sati, u sali BKC-a „Alija Izetbegović“ bit će održana Svečana akademija SDA. Osim obraćanja zvaničnika SDA i podsjećanje na dane kad je ova stranka osnivana, na akademije će posthumno biti dodijeljena priznanja i zahvalnice osnivačima SDA koji više nisu među živima.

Bit će postavljena i fotoretrospektiva o radu SDA od 1990. godine do danas.

Prije akademije delegacija SDA, predvođena predsjednikom Halilom Jahićem, položit će cvijeće i proučiti Fatihu ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Kalesiji.

SDA Kalesija je bila dio velikog bošnjačkog pokreta, oličenog u SDA i našem lideru Aliji Izetbegoviću, pokreta koji je spasio Bosnu od agresora. Iz ničega je stvorena Armija R BiH, koja nije dozvolila realizaciju planova agresora, koji su jasno iskazivali aspiracije prema Bosni. Danas, 25. godina nakon osnivanja SDA, rat jeste stao, ali se borba za Bosnu i dalje vodi. Moramo očuvati izvorne principe na kojima je SDA osnovana, a istovremeno moramo raditi na rješavanju svakodnevnih životnih problema građana, na uređenju BiH kao moderne evropske države.

Mi u Kalesiji učinit ćemo da Kalesija bude privlačna sredina za život, da bude među razvijenijim općinama u BiH i da nikad više ne bude, kao što je to bila u prošlom sistemu, najnerazvijenija općina. SDA ima potencijala, ima kvalitetnih kadrova, da uspješno odgovori ovim izazovima i da nastavimo ovaj 25-godišnji kontinuitet uspjeha, kazao je Halil Jahić, predsjednik SDA Kalesija, uoči održavanja Svečane akademije SDA Kalesija.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.