Sastanak fudbalskih saveza bivše Jugoslavije: U septembru o regionalnoj ligi

U Opatiji je danas održan sastanak čelnika fudbalskih saveza zemalja bivše Jugoslavije kojim je nastavljena bliska saradnja započeta u Ljubljani početkom ove godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici fudbalskih saveza BiH, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske, a razgovaralo se o više tema koje su zajedničke svim savezima.

To su, prije svega, zaštita i sigurnost na fudbalskim – što je gorući problem većine saveza učesnika današnjeg sastanka, socijalni dijalog između saveza, klubova i igrača, nova uloga posrednika u pregovorima klubova i igrača u transferima i zapošljavanju, regionalno takmičenje, te aktualna situacija na razini FIFA-e i UEFA-e.

Predstavnici saveza su izrazili veliku zabrinutost u pogledu sigurnosne situacije na svojim stadionima, a o čemu je upoznat UEFA predstavnik, Marc Timmer voditelj Odjela za sigurnost i stadione.

– Jedinstveni je stav da bez učinkovitog i integriranog djelovanja državnih institucija ovaj problem nogometne organizacije ne mogu riješiti same. Bez toga se neće moći omogućiti nogometašima i njihovim organizacijama te najvećem dijelu navijača da se takmiče, odnosno uživaju u nogometu bez incidenata, pirotehnike i verbalnog nasilja – saopšteno je iz HNS-a.

Predlaže se da UEFA nastavi kontinuirano poticati državne vlasti u integriranom pristupu ovom ozbiljnom problemu. Odgoda rješavanja ovih problema imat će dalekosežne štetne posljedice za klubove i reprezentacije.

Sudionici sastanka su razmijenili informacije o statusu profesionalnih fudbalera te su zaključili da se nacionalnim zakonodavstvima trebaju uvažiti specifičnosti i razlike u njihovom radno-pravnom statusu, uključujući financijska davanja.

U odnosu na posrednike, zaključeno je da se njihov status i djelovanje trebaju regulirati na jedinstven način, a u okvirima regulative FIFA-e.

Regionalno takmičenje bit će jedna od tema na predstojećem sastanku predsjednika i generalnih sekretara UEFA saveza članova koji će se održati u septembru ove godine te stoga o ovoj temi nisu zauzeti novi stavovi (već ranije su razgovarali o tome u Ljubljani).

Tema je bila i aktualna situacija u FIFA-i, a posljedično i UEFA-i te je dogovoreno da će savezi sudionici imati zajedničke stavove o najvažnijim pitanjima djelovanja svojih krovnih organizacija.

Već je dogovoren i sljedeći sastanak koji će se održati uz domaćinstvo N/FSBiH u novembru u Sarajevu.

Faktor.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.