Saopštenje Udruženja poljoprivrednika ˝Agroinkubator˝: Osuda javnog istupa načelnika općine Kalesija Rasima Omerovića

Udruženje poljoprivrednika “Agroinkubator” najoštrije je osudilo javni istup načelnika općine Kalesija Rasima Omerovića putem Radio Feral iz Kalesije, kojom prilikom je naveo kako će sa policijskim snagama nasilno ući u posjede zemljišta koja su spornom raspodjelom Javnim pozivom element kolektivne tužbe koju su podnijeli individualni poljoprivredni proizvođači sa područja općine Kalesija.

Podsjećamo, nezadovoljni poljoprivrednici su podigli kolektivnu tužbu protiv Komisije za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija, obzirom da se prilikom dodjele zemljišta nisu pridržavali kriterija, kao i zbog činjenice da je u sastavu komisije evidentan sukob interesa, a na što smo apelovali u više navrata. U posljednjim danima kontinuirano dolazi do pokušaja ulaska u posjed od strane farme Milkos i drugih lica kojima je dodijeljena zemlja, a što su poljoprivrednici zaustavljali braneći time svoje pravo na rad i egzistenciju, a sa druge strane braneći zemlju koja je predmetom restitucije, kao i upravnog spora.

Napominjemo i ovom prilikom kako vlast u općini Kalesija zarad vlastitih interesa dovode mještane u poziciju bratoubilačkog rata, raspodjeljujući parcele koje su predmetom tužbe, dodijeljujući zemlju naših predaka preduzećima koja ne ispunjavaju preuzete obaveze kao i preduzećima koja postoje samo formalno, bez poslovanja. Takođe napominjemo kako su lokalne vlasti čak u stanju, kao protekle sedmice, na farmere koji žive jedino od svog rada poslati kordon policijskih snaga kao na kriminalce, dok za svoje kriminalne radnje nikome ne odgovaraju. I ovim putem ističemo kako ćemo se za svoje pravo na život boriti do samog kraja.

PRESS SLUŽBA UP AGROINKUBATOR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: