Saopćenje Kluba vijećnika SDP-a: Od centra razvoja privrede TK-a do centra nepotizma, sitnih ličnih interesa i ispunjavanja želja pojedinaca

Saopćenjem za javnost oglasio se Klub vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Kalesija.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

Od centra razvoja privrede Tuzlanskog kantona do centra nepotizma, sitnih ličnih interesa i ispunjavanja želja pojedinaca

 U toku kampanje za načelnika, gospodina Nedžada Džafića, obećavane su kule i gradovi, bezrezervna podrška privrednicima, sve će biti med i mlijeko, a pare će nam same dolaziti, jer svi projekti će prolaziti i dobijati bezerezervnu podršku zahvaljujući vlasti SDA na svim nivoima.

Kako rekoše na samom kraju kampanje, poruka završnog skupa je bila da će Kalesija biti centar razvoja privrede Tuzlanskog kantona. Koliko nam je svima poznato, za vrijeme prvih šest mjeseci mandata gospodina načelnika nije otvoreno niti jedno jedino novo radno mjesto. Doduše, zapošljavanja je bilo. Zapošljavale su se supruge vijećnika, sami vijećnici te aktivisti Stranke demokratske akcije. Zapošljavani su u Javne Ustanove, ustanove čiji je osnivač općina Kalesija.

Na posljednjoj sjednici OV Kalesija, održanoj 21.09., tražili smo spisak svih zaposlenih osoba u Javne Ustanove u toku posljednjih šest mjeseci. Da li ćemo ikad dobiti taj odgovor, vidjet ćemo. Tražili smo i da prilikom svake potrebe za novim zapošljavanjem u narednom periodu, Javne Ustanove prvo provedu konkurs, da se izabere najkvalitetniji i najstručniji kadar, te kako bi svi građani naše općine mogli ravnopravno konkurisati.  Vijećnici koji čine vijećničku većinu okupljenu oko Nedžada Džafića nisu bili ZA, čime su jasno stavili do znanja građanima Kalesije da će u „NAŠE USTANOVE“ i dalje biti zapošljavana samo rodbina, prijatelji i osobe bliske aktuelnoj vlasti.

Vijećnici okupljeni u novoj većini nisu bili ni za to da se iz budžeta, koji iznosi cca 7 miliona konvertibilnih maraka, izdvoje za narednu godinu sredstva u visini 20 hiljada konvertibilnih maraka, koja bi se utrošila za kupovinu sonde za ultrazvučno snimanje srca u Domu zdravlja Kalesija. Napominjemo da u “vijećničkoj većini” ima i medicinskih radnika, koji nisu spoznali potrebu za kupovinom ovog aparata, te će građani i dalje biti izloženi troškovima odlaska u Tuzlu na pregled koji se čeka po šest mjeseci, ili da plaćaju skupe preglede u privatnim medicinskim ustanovama.

Tražili smo i da se do kraja 2015. godine iznađe lokacija za Gradsko mezarje. Da li ste ikada otišli u neko mjesto, grad, centar općine a da nema Gradsko mezarje? Ponovo vijećnici okupljeni oko načelnika Nedžada Džafića nisu glasali ZA ovaj prijedlog. Zanimljivo je, da potrebu za Gradskim mezarjem nije spoznao ni predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, vijećnik Muhamed Alić, te ćemo stoga nastaviti s praksom da se dženaza klanja pred Čaršijskom džamijom, a mejt nosi i kopa 2 kilometra dalje, magistralnim putem, do Prnjavora ili čak Dubnice

Prije tri mjeseca smo govorili građanima Kalesije i vijećnicima u OV da je projekat kanalizacije propao. Tada su nas načelnik i svi ostali ubjeđivali da sve ide kako treba, te da se uskoro očekuje i finalizacija svega. Na današnjoj sjednici načelnik je iznio Informaciju o donaciji Vlade Republike Slovenije za izgradnju projekta kanalizacione mreže ( cca 1 MILION KM ) u kojoj se kaže da je projekat faktički pred propadanjem, te da najvjerovatnije, nažalost, od donacije neće biti ništa. Ovim je Kalesija izgubila vrijednu donaciju, a neka građani Kalesije sami prosude kako i zbog koga?!

Pitali smo i da li je voda za piće? Odgovor u pisanoj formi sa DA ili NE, vjerovatno nećemo nikada dobiti, iako svi usmeno tvrde da jeste. Spremni smo, ukoliko dobijemo pozitivan odgovor, u svakoj Mjesnoj zajednici, na mjestima gdje se građani najviše okupljaju, zalijepiti plakat da je voda za piće. A mi tvrdimo da NIJE!

I za kraj, što bi se reklo, kao šlag na tortu dolazi prijedlog Odluke o zaključivanju ugovora o prodaji nekretnine neposrednom pogodbom radi formiranja građevinske čestice. Ovom Odlukom načelnik i vijećnici okupljeni u novoj vijećničkoj većini željeli su da legalizuju kafanu i prodaju alkohola, praktično, u školskom dvorištu. Zanimljivo je da je kafana u vlasništvu vijećnika u OV Kalesija i člana većine okupljene oko načelnika. U ovoj odluci bilo je i prijedloga koje bi mi sigurno podržali, ali u tom grmu leži zec. Ništa u ovoj Odluci ne bi bilo sporno vijećničkoj „većini“ da se nije pojavio Sead Džafić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije koji ne dozvoljava da se zemljište proda Doo ” Lafat komerc ” Kalesija, što je i stvarni razlog povlačenja prijedloga Odluke od strane načelnika Džafića.

“Legalizovat ćemo kafanu u školskom dvorištu, ispunjavat ćemo želje pojedincima i bit ćemo centar nepotizma i stranačkog, odnosno zapošljavanja samo podobnih, a ne sposobnih! “ – indirektna je poruka načelnika i njegove većine sa posljednje sjednice OV Kalesija.

 

 

(Klub vijećnika SDP BiH Kalesija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.