Salihovića će operisati doktor minhenskog Bayerna

Naš reprezentativac iz Hoffenheima Sejad Salihović, koji je subotnjem duelu 18. kola Bundeslige protiv Borusije iz Menhengladbaha potrgao vanjski meniskus desnog koljena, danas će biti podvrgnut operativnom zahvatu.

– Salihović će biti operisan operativnom tehnikom atroskopija, kaže fizioterapeut našeg državnog tima Ismar Hadžibajrić, koji je minulih dana non-stop bio na vezi sa našim reprezentativcem.

Artroskopija je ortopedska tehnika, to jeste minimalno invazivna vrsta hirurškog zahvata kojom se mogu izvesti najrazličitiji zahvati na zglobovima i izvanzglobnim prostorima. Operacija se izvodi kroz malene rezove kroz koje ortoped uvodi artroskop i instrumente po potrebi.

 

Kroz jedan mali rez, svega jedan centimetar, ortoped uz pomoć artroskopa ulazi u zglob i ima pogled u unutrašnjost koljena. Artroskop je poseban instrument koji je sastavljen od izvora svjetlosti i leće, a video kamera pričvršćena na artroskop omogućava da se cijela slika, to jeste zahvat, prati na monitoru.

Kroz druge male rezove operater uvodi specijalno dizajnirane ortopedske instrumente s kojima izvodi operativni zahvat. Za razliku od klasičnog operativnog zahvata i velikog reza, odnosno otvaranja operativnog područja, kod artroskopskih zahvata oštećenja i traume okolnog tkiva su minimalne, pa je i oporavak puno brži i kvalitetniji.

– Salihovića će operisati doktor minhenskog Bayerna… – dodaje Hadžibajrić, koji na pitanje koliko će naš reprezentativac pauzirati, odgovara:

– Otprilike, šest do osam sedmica. Kako je moglo biti, dobro je. Moglo se dogoditi da dođe i do pucanja ligamenata, što bi iziskivalo puno duži oporavak. Ovako, to je nešto najbezbolnije što se moglo dogoditi.

Prema tome, Salihović sigurno neće igrati protiv Slovenije u Ljubljani, a pod velikim upitnikom je njegov nastup u “odlučujućem” kvalifikacionom duelu sa Grčkom (22. mart – Bilino polje).

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: