Šahović: Vojnici i rezervisti JNA jesu poginuli, ali to nije bio nikakav ratni zločin

Predstavnici boračkih udruženja iz Tuzle spremni su da zajedno s porodicama vojnika i rezervista bivše agresorske JNA polože cvijeće svima koji su 15. maja 1992. godine poginuli na Brčanskoj Malti.

Ovo će biti predloženo i predstavnicima Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i porodicama poginulih vojnika, koji će sredinom naredne sedmice doći u Tuzlu kako bi se utanačile pojedinosti njihove posjete 15. maja.

– Spremni smo da zajedno s porodicama poginulih položimo cvijeće svim žrtvama. Niko u Tuzli ne bježi od toga da je na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. poginulo 49 vojnika i rezervista bivše JNA i četiri branioca Tuzle. Svaka majka ima pravo da položi cvijeće na mjesto na kojem je poginuo njen sin, ali se taj čin ne smije politizirati. Vojnici i rezervisti JNA jesu poginuli, ali to nije bio nikakav ratni zločin, već bitka dvije formacije u kojoj su branioci uspjeli odbraniti Tuzlu – kazao je jučer za “Avaz” Faruk Šahović, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB).

On je dodao da tuzlanske boračke organizacije, koje će također obilježiti 15. maj, ne žele podizati tenzije u vezi s ovim događajem.

Kantonalni MUP priprema se za obilježavanje ovog događaja i čini sve da skup protekne u dostojanstvenoj atmosferi.

S druge strane, mediji RS ne prestaju s manipulacijama i lažima, koje nikako ne doprinose smirivanju tenzija. Tako je agencija Srna jučer ponovo objavila klasičnu laž o broju poginulih na Brčanskoj Malti.

– Tačan broj ubijenih u “tuzlanskoj koloni” nije utvrđen, a pretpostavlja se da je poginulo oko 200 vojnika i starješina, dok je 140 zarobljeno i mučeno – objavila je Srna.

Da ih zaista zanima istina, novinari i urednici Srne mogli su, ako ništa drugo, zaviriti u prvostepenu presudu Okružnog suda u Beogradu protiv Ilije Jurišića, u kojoj je imenom i prezimenom nabrojano 50 vojnika i rezervista koji su poginuli na Brčanskoj Malti i još 44 koja su ranjena.

Brojke iz beogradskog tužilaštva

Ni u prvoj optužnici protiv Jurišića, koja je izmijenjena pred sami kraj suđenja, nigdje nije navedeno “200 poginulih i 140 ranjenih”. Beogradsko tužilaštvo u prvoj optužnici je navelo 92 poginula i 33 ranjena, ali se tokom suđenja ispostavilo da su neki od ljudi sa spiska živi, a neki stradali kasnije, na drugim mjestima.

Elvir Huremović /Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: