Safet Sušić danas objavljuje spisak za Lihtenštajn i Litvaniju

susic2Petnaest dana uoči susreta odluke u Kaunasu, koji će dati odgovor na pitanje idemo li 2014. godine na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić objavit će spisak fudbalera koji će u susretima protiv Lihtenštajna i Litvanije pokušati ostvariti historijski uspjeh za našu državu.

Do direktnog plasmana na Mundijal dijele nas svega dvije pobjede, a možda niti toliko, ako nam Slovačka u Atini, dok mi budemo igrali s Lihtenštajnom, učini uslugu i podmetne nogu Grcima.

Nema dijagnoze

Na prvi problem nismo čekali dugo. Pape još nije niti objavio spisak, a već je jedan od igrača otpao. Mensura Mujdžu naš selektor neće ni zvati.

– Pričali smo s njim i doktor Reuf Karabeg i ja. Ljekari iz Frajburga nemaju dijagnozu. Koljeno i mišić su uredu, ali izgleda da je u pitanju kuk. Kada ne trenira i ne igra, nema smisla da ga zovem. Neka se ostane liječiti – rekao nam je Sušić, i dodao da će se osloniti na ostala 22 fudbalera koja su bila na spisku za Slovačku:

– U odnosu na te mečeve, možemo računati na Ervina Zukanovića, ali Mujdžino odsustvo bit će problem, samim tim što je standardan. Nama izostanak bilo kojeg od 11 standardnih fudbalera predstavlja problem.

Očekivanja od utakmica su jasna – dvije pobjede i siguran odlazak u Brazil. Međutim, put do tih pobjeda neće biti lak. Vraćajući se nekoliko sedmica unatrag, sjetit ćemo se kako je izgledalo protiv Slovačke koja nam je, u trenucima u kojima smo se smatrali nezaustavljivim, zamalo zatvorila vrata Brazila.

Karakter i snaga

– Niti smo potcijenili Slovačku niti smo mislili da će nam biti lako. Međutim, desilo se to da naša četvorica igrača koja su do tada dala 21 gol, Slovacima nisu postigla nijedan, ali to se jednostavno događa. Znam to iz perioda kada sam igrao, nekada ne ide. U Zenici se upravo to dešavalo.

Ipak, ono što su pokazali u Žilini bilo je impresivno. Igra nije bila vrhunska, ali fudbaleri su imali karakter i snagu da se vrate s ruba ponora. To ne može svako i zbog toga im skidam kapu i vjerujem da će i ova dva iskušenja, bez obzira na euforiju koja se stvara, riješiti kako treba – istakao je Sušić, uz napomenu:

– Doći dovde i ne otići na SP, bila bi velika katastrofa. Moramo se dobro pripremiti, Lihtenštajn shvatiti najozbiljnije, a onda u Litvaniji uložiti napor kao nikada do sada. I dobiti obje utakmice.

Shvatam pozive, sli neka nas svi puste na miru

Euforija, navijačko ludilo, prvi plasman na SP u historiji BiH… Sve to govori da će pritisak na igrače biti ne velik nego ogroman. Kao i svaki drugi trener i Pape bi najviše volio kada bi fudbalere mogao izolirati od svega.

– Ma dobro, bit ćemo mi izolirani, naročito u Kaunasu, gdje ćemo ponovo imati svoj sprat u hotelu. Međutim, iritiraju me neke stvari jer su, kako se bliže utakmice, sve učestaliji pozivi fudbalerima i meni za gostovanja i dolaske na kojekakve manifestacije. Volio bih da nas svi puste na miru i da se igračima omogući da se pripremaju kako treba. Poslije svega ovoga, ako pobijedimo, može se svakome izaći ususret. Ali sada, nije moment za takve stvari – kaže Sušić.

Kvržić, Sušić, Kolašinac, Hadžić i Mahmutović

Između utakmica sa Slovačkom i ove dvije odlučujuće u javnosti se govorilo o dosta fudbalera koji bi mogli pojačati konkurenciju u ekipi. Osim Anela Hadžića, koji je sredio papire, i Seada Kolašinca, koji je na putu da ih sredi, govori se o talentu Hajduka Tini Sušiću i Zoranu Kvržiću iz Rijeke. Također, pažnju na sebe skrenuo je i Ajdin Mahmutović, koji u Teplicama ne prestaje zabijati golove.

Zanimalo nas je kada će, i koje od ovih fudbalera Pape isprobati u reprezentaciji.

– Ima tu interesantnih igrača. Kvržića pratim već duže vrijeme i brzo bi mogao dobiti šansu. Možda u novembru protiv Argentine, kada bih mogao zvati i Hadžića i Kolašinca. Što se tiče Sušića, on još nema naše papire, a igrao je za Belgiju. Kada ih sredi, doći će u obzir. Kada je riječ o Mahmutoviću, on je klasičan napadač. Vidim da igra odlično, ali u ovom trenutku ga ne vidim u ekipi jer imam dva odlična špica. Čak i kada bih ostao bez jednog od njih, onda bih promijenio postavku jer u ekipi imam dosta ofanzivnih igrača – kaže Sušić.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: