Revizija boračkih naknada u TK

Više od 17.000 korisnika naknada ostvarenih po osnovu učešća u ratu s područja Tuzlanskog kantona bit će predmet revizije koju je najavilo Ministarstvo za boračka pitanja FBiH. Prijedlozi za sastav tima koji će vršiti reviziju u TK već su poslani u Sarajevo i očekuje se da tim započne s radom kako je to propisano važećim zakonom.

– Ono što znam jeste da je polazni osnov za utvrđivanje prava i medicinskadokumentacija na osnovu koje je vršena procjena nečijeg invaliditeta – kazao je za Dnevni avaz Bahrija Mehurić, ministar za boračka pitanja u Vladi TK.

U Ministarstvu za boračka pitanja TK tvrde da već dugo nema novih zahtjeva za ostvarivanje naknada po osnovu invaliditeta iz rata.

– Mislim da će federalni tim za reviziju stjecanja prava na boračke naknade imati teškoće kada su u pitanju preživjeli RVI iz regije Srebrenice. Naime, mali je broj onih koji su bježeći pred Mladićevim ubicama spasili svoju dokumentaciju o ratnim ranjavanjima. Ima ljudi koji iz Srebrenice nisu donijeli nijedan dokument sa sobom, čak ni ličnu kartu. Tu će se morati obratiti posebna pažnja – kazao je ministar Mehurić za Dnevni avaz.

Svi pokušaji pojedinih političara iz TK da se putem dva svjedoka I lažne dokumentacije o tobožnjem obolijevanju od PTSP-a domognu boračkih penzija – pali su uvodu. Među njima je i nekolicina Srebreničana koji nikada nisu ratovali, nisu ranjeni, niti su bilo šta drugo radili osim što su se bavili političkim spletkarenjem. Njihove zahtjeve Ministarstvo za boračka pitanja TK odbilo je u startu.

Dnevni avaz.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: