REFERENDUM ZA OPOZIV NAČELNIKA OPĆINE BANOVIĆI BEGE BIRPARIĆA 12. OKTOBRA

1Općinsko vijeće Banovići na jučerašnjoj redovnoj sjednici većinom glasova donijelo je Odluku o pokretanju procedure opoziva općinskog načelnika Bege Birparića i imenovalo komisiju koja će provesti cijelu proceduru-referendum, saopćeno je danas iz Općine Banovići.

-Neobjašnjivo je zašto se sve ovo dešava u Banovićima. Građani Banovića još nisu došli sebi poslije smjene Safeta Softića, a već sada se po hitnom postupku ide u proceduru opoziva načelnika. Pogotovo je nejasno, kada se zna kakve rezultate Općina Banovići postiže zadnjih godina. Kada se zna da je uspostavljen jedan stabilan i transparentan sistem i stabilan budžet koji je spreman odgovoriti svakom zadatku – kazao je Birparić.

Ističe kako je “sve vrlo zagonetno i da se optužbe na njegov rad uglavnom izmišljaju”.

-Ovim činom čestih političkih smjena se samo dodatno zbunjuju građani, stvara pometnja, usporava razvoj lokalne zajednice, razbija jedinstvo među ljudima i dodatno unosi strah kod svakog našeg građanina za svoju ličnu sudbinu i prosperitet kao i za sudbinu i prosperitet cijele općine – naveo je Birparić.

Do pokretanja inicijative i donešenja Odluke o opozivu načelnika došlo je nakon problema i zastoja u komunikacije općinskog načelnika s vijećnicima i organima stranke, tvrdi predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići Nermin Delagić.

-Što se mene tiče radim svoj posao u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, spreman na svaki dijalog i kompromis, ali neću podleći nikakvim pritiscima niti prijetnjama. Prijetnje ću uredno prijaviti nadležnim organima i dobro ću propratiti da sve to ne završi u laticama kako to obično biva. Jer, prijetnje su takve vrste da mi se ugrožava svaka vrsta slobode i zakonitog rada – poručuje Birparić.

Kako se navodi u saopćenju iz Općine Banovići, cijela procedura je provedena u skladu sa zakonom i drugim potrebnim procedurama, a o svemu će Općinsko vijeće obavijestiti i Centralnu izbornu komisiju.

Dodaje se da je procedura opoziva-referendum zakazan 12. oktobra ove godine, na kome će se građani općine Banovići u skladu s biračkim spiskovima Centralne izborne komisije izjasniti da li su za opoziv općinskog načelnika Bege Birparića ili ne.

Načelnik će biti opozvan ukoliko se većina građana izjasni da je za opoziv, nakon čega bi po zakonu Centralna izborna komisija u roku od 60 dana trebala raspisati vanredne izbore za izbor novog načelnika općine Banovići, saopćeno je.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: