Raspad koalicije SDP-SDA u TK: Premijer Čaušević zatražio smjenu ministara

Raspada se vladajuća koalicija na Tuzlanskom kantonu! Sead Čaušević, premjer Tuzlanskog kantona, na konferenciji za štampu, danas je obavjestio javnost da je pokrenuo proceduru smjene pet ministara koji su svoje funkcije obavljali kao kadrovi SDA.

„Ja sam jutros u skladu sa Zakonom o Vladi podnio prijedlog za smjenu  ministara iz SDA.  Rezultat je to ukupnih  aktivnosti na nivou države kad su u pitanju odnosi unutar dosadašnje  ‘platforme’.  Ključni razlog je u  nesprovođenju zacrtanih reformi, prije svega u oblasti obrazovanja i rješavanju ključnih pitanja u zdravstvu. Naravno tu je i problem ozbiljnijeg bavljanja problemima nezaposlenosti, a što smo zacrtali planom rada Vlade TK. Za tako nešto  nama treba potpuno jedinostvo po vertikali – kazao je Čaušević.

Polazeći od ovih pretpostavki, Čaušević je, tokom dana podnio prijedlog Skupštini TK i zatražio da se hitno zakaže sjednica  na kojoj  bi se izvršila smjena ovih pet SDA-ovih ministara.

-Prema sadašnjem raspoloženju i naznakama njihova mjesta bila bi popunjena odgovarajućim učešćem Saveza za bolju budućnost u okviru Tuzlanskog kantona.. Dakle SBB bi zamjenio SDA, a u okviru platforme ostali bi kadrovi Narodne stranke Radom za boljitak – kazao je Čaušević.

Premjer Vlade TK izjavio je  da za predstojeće promjene u Vladi TK postoji skupštinska  većina, misleći, osim glasova SDP-a, i na glasove SBB-a i NS Radom za boljitak. Također, naglasio je da bi shodno najnovijem koalicionom dogovoru SDP-a i SBB-a, kadrovske promjene uslijedile i u Skupštini TK, kao i na drugim nivoima  gdje su kadrovi postavljani po dosadašnjem koalicionom dogovoru.

Čaušević je, također potvrdio da nije imao  primjedbi na rad ministara SDA u Vladi TK.

Zatražena je smjena ministra unutrašnjih poslova TK Bege Gutića,  ministrice za prostornog uređenja i zaštite okoliša Senije Bubić, ministra poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Imšira Škahića, ministra finansija Mlađana Lazića i ministra za boračka pitanja Asima Aljića .

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.