Rasim Omerović novi – stari načelnik općine Kalesija

Prema rezultatima za načelnika općine Kalesija, koje je CIK BiH danas objavila  na zvaničnoj web stranici,Rasim Omerović (SDA) je dobio je 7.684 glasova, dok je Dževad Hadžić (SDP) dobio 7.615 glasova.Omerović je zahvaljujući glasovima pristiglim putem pošte i mobilnih timova uspio neutralisati prednost od 30 glasova, koje je Hadžić imao sa redovnih biračkih mjesta i na kraju pobijediti za 69 glasova.

Rasim Omerović je dobio 90 glasova iz dijaspore, 36 glasova odsustva i mobilnog tima i 3 potvrđena glasa, dok je Dževad Hadžić dobio svega 29 glasova, što mu nije bilo dovoljno da zadrži prednost koju je imao u izbornoj noći.

Iz SDP-a su najavili da će, nakon što CIK objavi rezultate u zakonskom roku, podnijeti zahtjev za ponovnim prebrojavanjem glasačkih listića za načelnika općine Kalesija.

Kada je u pitanju novi saziv Općinskog vijeća Kalesija, koji broji 27 vijećnika, sve je već ranije poznato. U Općinsko vijeće Kalesija ušlo je deset političkih subjekata. Najviše vijećnika u Kalesiji imat će SDA – 8 vijećnika, SDP-e – 6, NSRZB – 3, SBiH, BPS i SBB po dva vijećnika, te SDU, SEP i A SDA po jednog vijećnika, dok je vojećničko mjesto namijenjeno za pripadnika nacionalne manjine osvojio Mehmed – Meho – Suljkanović.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: