Radnici Tvornice obuće “Aida” najavili nove proteste

Predstavnici radnika Tvornice obuće “Aida” danas su u Ministarstvo unutrašnjih poslova TK-a predali zahtjev o najavi protesta od ponedjeljka, 16. marta 2015. godine. Radnici “Aide” od narednog ponedjeljka nastavljaju borbu za svoja radnička, zbog, kako kažu, nepostizanja dogovora sa Vladom TK-a o uvezivanju 18 godina radnog staža i materijalnom zbrinjavanju radnika sve do uposlenja.

– Danas smo po zakonu predali zahtjev o protestima u MUP TK-a. Pošto nam je premijer Gutić i njegovi mnistri ponudili da će do kraja ove godine samo 75 radnika, koji ispunjavaju uslove za penziju, uvezati radni staž, a ostalim radnicima, ako firma ode u stečaj, uvezati samo osam mjeseci radnog staža, naravno, na to nismo pristali – istaknula je Edina Aličić, redsjednica Sindikasta radnika “Aida”.

Dalje je navela da samo traže da im se uvežu sve te godine radnog staža, te da je to, tvrdi, njihovo osnovno radničko pravo po zakonu.

– Oni nama hoće da uvežu samo osam mjeseci od 18 godina, zar je to po zakonu i da nas s tim pošalju na biro. Nas je 316 radnika, a šta ćemo kasnije. Imamo već primjer takvih radnika koji svake srijede protestuju pred pravosudnim institucijama. Izgleda da zakon važi samo za radnike, dok za vlast ne važi. Radnici se kažnjavaju sa prekršajnim prijavama, koje dobijamo ja i moj kolega, dok za Čauševićvu, Bahrijinu, a sada i Gutićevu vladu nema kazne – ogorčena je Aličić.

Predstavnici sindikata radnika su kazali da će se kroz proteste nastaviti boriti za ono što im pripada i neće odustati, te će se 16. marta okupiti u Tvornici obuće “Aida” i u 10 sati krenuti pred sjedište Vlade TK-a.

 

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.