RADNICI TUZLANSKE LIVNICE PREKINULI ŠTRAJK GLAĐU

1Radnici Livnice čelika Tuzla su postigli dogovor s Vladom Tuzlanskog kantona o prekidu petodnevnog štrajka glađu u krugu Livnice. Vlada je prihvatila zahtjev radnika da izvrši namirenje od 435 konvertibilnih maraka.

Jutros su radnici Livnice zauzeli svoja radna mjesta i čekaju isplatu na svojim računima te nakon sazanja o isplati jedne plaće počinju  rad.

Ukoliko se to ne dogodi ponovo stupaju u štrajk glađu.

-Donesena je odluka da se napravi kompromis i prekine štrajk glađu. Vlada TK-a je prihvatila naše zahtjeve, da izađe ususret radnicima s jednom minimalnom plaćom, kao osnova, koju smo mi tražili da bismo krenuli u proizvodnju. Mi smo zauzeli svoja radna mjesta i čekamo isplatu i nakon isplate počinjemo  rad. Spremni smo da, ako Vlada do sutra ne isplati jednu minimalnu plaću, ponovo počnemo štrajk glađu – kazao je predsjednik Sindikata Livnice čelika Tuzla Amir Begović.

Radnici su poručili da je to minimum koji vlast može uraditi za njih u odnosu na dvadeset neisplaćenih plaća, uz nepovezanih deset godina staža.

Radnici tuzlanske Livnice su pet dana štrajkovali glađu, tražeći da im bude isplaćena jedna zakonom zagarantovana plaća i ispunjavanje uvjeta za daljnji rad preduzeća.

Radnicima nije isplaćeno dvadeset plaća, a ukupna dugovanja fabrike procjenjuju se na oko 12 miliona maraka.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: