Radnici “Tuzla kvarca” u krugu preduzeća iskopali grobna mjesta

Radnici preduzeća “Tuzla kvarc”, koji su u štrajk glađu stupili 11. aprila, odlučili su se za radikalizaciju svoje borbe za obnovu koncesione dozvole.

Tokom vikenda u krugu preduzeća iskopali su grobove, a od sutra će biti zaključani u jednu prostoriju, odvojeni od ostatka svijeta. Komunikaciju sa novinarima realizovat će kroz prozor prostorije u kojoj će se zaključati.

Epilog je to njihove borbe za obnovu koncesione dozvole bez koje su ostali početkom prošle godine. Nakon toga uhapšen je Bahir Imamović, pomoćnik ministra industrije i rudarstva u Vladi TK, koji je uhapšen u trenutku kada je uzimao obilježene novčanice od zamjenika direktora Zlatana Velagića, a kako bi “Tuzla kvarcu” isposlovao obnovu koncesione dozvole.

Nakon njegovog hapšenja Vlada TK je poništila ranije donijetu odluku o dodjeli koncesije, a pod krinkom da se protiv rukovodstva “Tuzla kvarca” vodi sudski postupak. Međutim, sudski postupak može trajati godinama, a radnici traže da im se omogući pravo na rad.

U međuvremenu Vlada TK je navela kako će “Tuzla kvarcu” dodijeliti koncesiju kada izmiri dug po tom osnovu i dugovanja prema Poreznoj upravi. Ukupno je riječ o sumi od oko 400.000 KM bez kamata.

Dok mašine stoje iluzorno je očekivati vraćanje dugova. Rukovodstvo “Tuzla kvarca” u nekoliko navrata obraćali su se Vladi TK zatraživši sastanak, ali odgovora, kako navode, nema.

Avaz

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: