Radnici propalih preduzeća TK-a pred pravosudnim institucijama

U Tuzli i danas protesti radnika pred sjedištem Suda i Tužilaštva. Iako se iz sedmice u sedmice skoro ništa ne mijenja, radnička klasa ne odustaje u borbi za za svoja zakonom stečena prava.

Više od 300 radnika Fabrike obuće Aida Tuzla čekalo je 19. avgust, datum koji je trebao biti prekretnica u njihovom životu. Na današnjem ročištu u Općinskom sudu Tuzla nije donesena odluka o pokretanju stečajnog postupka u ovom privrednom subjektu, čemu su se radnici mjesecima nadali.

„Dobio sam zapisnik gdje se nigdje još ne pojavljuje stečajni upravnik. Od nje sam dobio informaciju da se ovo neće ni za 2-3 mjeseca riješiti.Šta misle taj premijer i ta Vlada od čega radnici da žive još ta dva mjeseca“, kaže Hasan Užičanin, radnik Fabrike obuće Aida Tuzla.

Program finansijske konsolidacije još nije donio rješenje u Fabrici namještaja Konjuh Živinice, te nemogućnost nabavke sirovine, vezala je ruke radnicima u proizvodnji. Ipak, nekoliko stranih investitora zainteresovano je za kupovinu 2/3 dionica.

„Po mogućnosti oni bi kupili sve dionice, međutim to je iz tehničkih razloga nemoguće, ali 2/3 svakako hoće da kupe i kapital Konjuha je procjenjen na oko 60 miliona maraka“, pojasnio je Mujo Gavranović, potpredsjednik Sindikata radnika Fabrike Konjuh Živinice.

Firma Tuzla kvarc je u fazi mirovanja te je oko 60 radnika u neizvjesnosti o njihovoj daljoj sudbini, s obzirom na to  da je eksploatacija pijeska stala, a podignute optužnice protiv vodećih ljudi ovog preduzeća.

„Kod mojih radnih kolega pojavljuju se razne sumnje da iza ovog puno dublje postoji itd…Jer moram napomenuti Tuzla je ipak grad uglja, soli i pijeska, radi se o kapitalnom resursu“, rekao je Meliha Štefulj, radnica firme Tuzla kvarc.

Iako je Dita za sada pozitivan primjer laganog oporavka kroz stečajni postupak, nekoliko predstavnika fabrike i danas je pružilo podršku svojim kolegama iz drugih propalih privrednih društava.

„Pogotovo Konjuh, Aida, radnici Livnice koji su se borili s nama ove četiri godine, želimo da se i ta njihova agonija riješi“, Dževad Mehmedović, potpredsjednik Sindikata radnika Fabrike deterdženata Dita Tuzla.

Članovi Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona, u čijoj su organizaciji i današnji protesti, sastali su se sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem. On je upoznat sa mnoštvom privrednih problema ovog područja.

 

 

 

federalna.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: