Radnici "Konjuha" protestuju ispred zgrade Općine Živinice

konjuh2Jutros u 9 sati radnici fabrike namještaja „Konjuh“ izašli su na ulicu ispred zgrade Općine Živinice, da protestvuju zbog neispunjavanja dogovora sa Razvojnom bankom. Tokom dana radnici su najavili da će postaviti i šatorsko naselje. Ističu da će biti primorani i na štrajk glađu.

U deset sati ispred Općine pojavio se predsjedavajući Općinkog vijeća Živinice Began Muhić koji je dočekan salvom zvižduka. Predsjedavajući je kazao da će u jedan sat biti ordžan sastanak, no radnici ne žele više pregovarati. Razmijenjeno je niz optužbi između Muhića i okupljenih randika, koji optužuju lokalnu vlast za predizbornu prevaru.

– Obećavali ste nam sve prije izbora, a sad nam se ne javljate. Mi nemamo šta jesti a vi sebi povećavate paušale. U Konjuhu su skoro sve borci koji su branili ovu državu, a vi nama tako vraćate. Neka vas je stid. Govorili ste da je problem u Općini, a sad, kad ste na vlasti, govorite da ne možete biti garant – kazali su izrevoltirani radnici.

Podsjetimo, radnici nisu dobili trideset plaća, a dug Konjuha iznosi oko 28 miliona KM. Na jednom od sastanaka s premijerom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem, direktorom Razvojne banke i predstvanicima Konjuha, dogovoren je kredit u iznosu od 6 miliona KM, s tim da garant kredita budu Općina Živinice, Vlada TK i Federacija BiH.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: