Radnici Konjuha ponovo u štrajku: SEDMI MJESEC BEZ PLATE

Oko šest stotina nezadovoljnih radnika živiničke firme Konjuh jučer su obustavili rad i stupili u štrajk. Zadnja primanja dobili su u martu, kada su također bili obustavili rad, zbog kašnjenja plata. Međutim, tada su ubrzo nastavili sa radom jer im je, kakokažu, od strane menadžmenta bila obećana redovna isplata.

Život od obećanja

-Već sedmi mjesec živimo od obećanja, a platu ne dobijamo. Mislimo da smo dugo čekali. Mnogi od nas su se zadužili i nismo u mogućnosti vratiti pozajmljene novce, a kako smo čuli, nema ni izgleda da ćemo uskoro dobiti platu. Niko u ovoj firmi se i ne pita od čega živimo i mi i naše porodice, kaže nam Avdo Ahmetović, jedan od radnika. Pored kašnjenja plata, koje iznose 300 KM, Ahmetović ističe da se posljednjih nekoliko mjeseci radnicima neuplaćuje ni penziono niti zdravstveno osiguranje, zbog čega nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

-Prije stupanja u štrajk obratili smo se sindikalnom odboru da riješi naše nagomilane probleme. S obzirom da se, kako sindikalni odbor, tako i menadžment firme, oglušio na naše zahtjeve cijela proizvodnja stupila je u štrajk, objašnjava Ahmetović.

Jedinstveni stav svih radnika je da će sa radom nastaviti samo ukoliko im se odjednom isplate tri zaostale plate, u suprotnom će, kako kažu, danonoćno vrijeme provoditi pred fabrikom.

Firma dobro radi, a para nema

-Isplata tri zaostale plate je samo uslov za dalje pregovore sa menadžmentom firme. Već predugo se drugi bogate sa naših leđa.

S obzirom da svi mi radimo u proizvodnji veoma dobro znamo da firma zaista dobro posluje. Na posao čak dolazimo i subotomjer roba svakodnevno dolazi i odlazi, a plate nam ne daju, žale se radnici.

Prema riječima radnika i ne čudi to što im se duguju plate kada je njihov direktor Eldin Brčaninović suvlasnik firme ‘’Bh pelete’’, koja se nalazi u krugu Konjuha.

-Na račun Konjuha naš direktor je sa dva inostrana vlasnika pokrenuo svoju vlastitu fi rmu koja se bavi proizvodnjom briketa. Taj novac umjesto za radničke plate odlazi u njihove privatne džepove, žale se radnici. Od stupanja u štrajk niko od sindikalnog odbora, niti menadžmenta firme se nije obratio radnicima.Njihovi zahtjevi su jasni i, kako kažu, u njima će biti istrajni pa makar doveli do zatvaranja Konjuha.

(Tuzlanski list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: