Radnici Konjuha ponovo na magistrali: Naredne sedmice protest u Sarajevu

Ukoliko se do tada ne ispuni minimum njihovih zahtjeva, protestovaće pred zgradom Vlade Federacije BiH.

Radnici živiničkog Konjuha jučer su ponovo blokirali magistralni put Sarajevo – Tuzla, na raskrsnici Križaljka u Živinicama. Jednosatna blokada tek je upozorenje, naveli su radnici, ističući da će naredne sedmice, ukoliko se do tada ne ispuni minimum njihovih zahtjeva, pješke krenuti ka Sarajevu, gdje bi, prema najavama, trebali održati protest pred zgradom Vlade Federacije BiH.

Naime, „stolari iz Živinica” već mjesecima traže od fabričke uprave i Vlade Tuzlanskog kantona ispunjenje nekoliko minimalnih, ali jako bitnih, zahtjeva. Do sada je jedino premijer TK-a Sead Čaušević ispunio obećanje i dogovorio prolongiranje odluke o isključenju električne energije fabrici, dok su ostali zahtjevi neispunjeni. Prema riječima predsjednika Sindikata radnika Konjuha Mevludina Trakića, riječ je 15 miliona maraka kredita od Razvojne banke, neophodnog za kupovinu sirovina, isplati dvije od deset zaostalih plata, te veći angažman MUP-a i Tužilaštva TK-a kada su u pitanju krivične prijave protiv bivših čelnika fabrike Eldina Brčaninovića i Muharema Hadžića.

Također, sindikalisti su zatražili da fabrička uprava već u petak isplati po 200 maraka grupi od 60 radnika, koji ranije nisu dobili pomoć, pod obrazloženjem da nisu u proizvodnji, nego u fabričkoj upravi.

 

(Almir Šećkanović/Oslobodjenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: