Radnici iz Banovića sutra pred Vladom FBiH planiraju podići šatorsko naselje

Grupa obespravljenih radnika propale Tvornice konfekcije Borac iz Banovića, predvođena članovima Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona sutra će upriličiti mirne proteste pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Kako su za Klix.ba kazali iz Sindikata solidarnosti TK, tom prilikom će biti postavljeno i nekoliko šatora, s obzirom da radnici ne planiraju napustiti plato ispred zgrade do ispunjenja zahtjeva.

Radnicima ove tvornice koja je nekada poslovala u punom kapacitetu već godinama nije uvezan radni staž, nemaju zdravstvenog osiguranja, a za stanje u kojem se nalaze krive većinskog vlasnika Vladu FBiH.

Predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić u izjavi za Klix.ba je kazao da u ovom trenutku 16 radnika banovićkog Borca ispunjava uslove za odlazak u penziju, međutim to ne mogu ostvariti zbog neuvezivanja radnog staža.

“Riječ je o firmi koja je većinskim dijelom u državnom vlasništvu. U banovićkom Borcu danas imate jednu gospođu koja ima 68 godina i ne može ostvariti odlazak u penziju. Mi smo već najavili da planiramo formirati šatorsko naselje, odnosno postavit ćemo nekoliko šatora slično kao što smo uradili i pred zgradom Vlade TK prije godinu dana”, kazao je Kopić za Klix.ba.

On je dodao da će im se na protestima pred zgradom Vlade FBiH pridružiti i grupa radnika konfekcije Borac iz Zenice koji se nalaze u istom problemu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: