Pušten u rad pogon za korištenje obnovljivih izvora energije

Danas je  u Kalesiji na svečan način je pušten u rad pogon za zagrijavanje sanitarne vode i fiskulturne sale u Mješovitoj srednjoj školi Kalesija. Pogon su u rad opustili općinski načelnik Rasim Omerović i Bahrija Umihanić, premijer Vlade TK-a, a ovoj svečanosti još su prisustvovali Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okoline u Vladi TK-a, Enes Drljević, direktor Nerde, i drugi.

mss

Postavljanje i ugradnja toplotne pumpe i solarnog kolektora koštalo je oko 60 hiljada maraka, a sve je rađeno u sklopu projekta „Progres“ za zašitu prirode i globalizacije obnovljivih izvora energije.

Nosilac projekta je Udruženje za razvoj „Nerda“, a finansirala ga je Evropska unija iz sredstava IPA fondova. Realiziran je u okviru prekogranične saradnje u kojem su učestvovale općine Kalesija i Gračanica iz BiH i općina Nijemci u Hrvatskoj.

Omerović i Umihanić su rekli da je ovaj pilot-projekat značajan za Kalesiju, ali i za BiH.

mss5

S obzirom da je prije nekoliko godina u Kalesiji, na krovu sportske dvorane koja je još u izgradnji, postavljena prva solarna elektrana u BiH, Enes Drljević, direktor Nerde, je kazao da Kalesija postaje predvodnik u BiH kada je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije.

Mersad Hasanović, direktor Mješovite srednje škole Kalesija, istakao da će korištenje ovog pogona doprinijeti uštetedi i električne energije i novčanih srestava, a i ekološki je znatno prihvatljiviji jer smanjuje emisiju štetnih gasova.

 

(Kalesijske novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: