Psi lutalice rastrgali kurban Vahida Makaliža iz Gojčina

Problem pasa lutalica prisutan je i na području kalesijske općine. Osim što po gradskim ulicama plaše i napadaju prolaznike, pogotovo djecu, učenike OŠ “Kalesija”, njihova meta su i torovi s ovcama. Takav slučaj zabilježen je u Gojčinu kod Kalesije, gdje su, dva dana prije Bajrama, psi lutalice upali u tor s ovcama vlasnika Rahmana Makalića. Tom prilikom psi su rastrgali dvije Rahmanove ovce i ovna Vahida Makalića, kojeg je Vahid namijenio za kurban. Vahid Makalić (51), koji živi sa suprugom Zehtom i troje maloljetne djece, demobilisani je borac i nezaposlen. Sva njegova primanja iznose 180 maraka. Makalić teško osigura djeci hranu, knjige i odjeću pa nema sredstava da dovrši kuću koju je izidao uz pomoć humanitarne organizacije poslije rata.
Ipak, Vahid Makalić nije ostao bez kurbana. Zahvaljujući komšijama i rođacima, njegova bajramska radost nije pomućena. Umjesto jednog, dobio je tri kurbana.

– Jedan kurban kupio mu je Rahman Makalić, čiji tor su napali kerovi. Iako nije bio dužan, Rahman je učinio to dobro djelo. Osim toga, Vahidu su kurban kupili i hadžija Osman Bećirović i Vahidova rodica, kćerka njegove amidžične – kazao nam je Vahidov komšija Avdulah Kulović, dobitnik “Zatnog ljiljana”.

 

(F.Sinanović/Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: