PRVA REPLANTACIJA PRSTA URAĐENA NA KLINICI ZA PLASTIČNU I MAKSILOFACIJALNU HIRURGIJU UKC-a TUZLA

Rekonstruktivna mikrohirurgija se sve više razvija na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Poslije uspješno obavljenih rekonstrukcija  deformiteta stopala urađena je i mikrohirurška intrvencija replantacije prsta.

Složeni operativni zahvat replantacije prsta je trajao 6 sati i 30 minuta, a tim koji ga je izveo činili su: plastični hirurzi dr. Emir Halilbašić i dr. Mufid Burgić, uz asistenciju dr. Eldara Brkića, anesteziolog dr. Selma Sijerčić-Avdagić, anestetičar Saša Jović, a za instrumentarski dio posla zadužene su bile medicinske sestre Dževada Pezić  i Mirela  Nukić.

Replantacija predstavlja hiruršku intervenciju ponovnog „povezivanja“ dijela tijela, koje je prethodno u potpunosti bilo odvojeno. Najčešće se radi o prstima, šaci ili ruci.

„Pacijent  D.M. je na našu Kliniku upućen iz Zvornika, radilo se o traumatskoj amputaciji lijevog kažiprsta oštrim predmetom, dakle prst je u potpunosti bio odvojen od šake. U okviru složenog operativnog zahvata uz savremen pristup uspjeli smo replantirati odsječeni prst“, rekao je dr Emir Halilbašić, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, te dodao da postoperativni tok teče zadovoljavajuće.

Ovim uspjehom, plastični hirurzi UKC-a Tuzla su još jednom dokazali svoju stručnost i spremnost u rješavanju vrlo kompleksnih stanja u oblasti rekonstruktivne mikrohirurgije, te time potvrdili visoki kvalitet u pružanju usluga svojim pacijentima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: