Prva grupa hadžija iz BiH putuje 29. augusta

Petu islamsku dužnost – hadž, ove godine  obavit će 1.411 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Sve hadžije putuju avionom. Prva grupa kreće na put iz Sarajeva do Medine 29. a druga 30. augusta.

Pripreme i organizacija hadža su u toku, a Kraljevina Saudijska Arabija je Bosni i Hercegovini odobrila dolazak 1.411 hadžija. Ured za hadž u BiH Rijaseta IZBiH je ispoštovao sve procedure koje su od njih zahtijevale nadležne institucije Kraljevine, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo hadža.

Kvota je gotovo popunjena, a po riječima direktora Ureda za hadž i umru muderisa Nezima Halilovića ima još nekoliko slobodnih mjesta. Očekuje se uskoro viziranje pasoša, posebno pasoša hadžija iz dijaspore koji su izrazili želju da na hadž idu s bosanskim hadžijama.

Prošle sedmice su potvrđeni i slotovi za letove, odnosno dozvoljeno vrijeme slijetanja i polijetanja aviona, a bh.hadžije će turskim avionima u dva dana, sa po četiri aviona, 29. i 30. augusta otputovati u Medinu. U povratku je predviđeno da letovi budu 17., 18. , 19., i 20., septembra iz Džede.

U Medinu će bh. hadžije šest do osam dana biti smještene u hotelima Crowne Plaza i Ansar golden Tulip, na lokalitetu Merkezije i Džunubije.

S obzirom na to da su hadžije prošle godine bile zadovoljne smještajem, Ured za hadž i umru je učinio napore da i ove godine budu smješteni u istom hotelu, Le Méridien Towers, koji je od harema K’abe udaljen oko dva kilometara. Tom dionicom saobraćaju autobusi koji su 24 sata na raspolaganju hadžijama, tako da za tri minute hadžije stignu u haremu.

S obzirom na brojne terorističke prijetnje u svijetu, muderis Halilović očekuje da će nadležni organi Kraljevine poduzeti sve mjere sigurnosti, i da će to biti na zavidnom nivou.

Iz godine u godinu starosna struktura odlaska na hadž se popravlja, i sve je više mladih hadžija, mladih bračnih parova.

– Hadž je najvažnije putovanje i treba se pripremiti i fizički i psihički. Jer hadž zahtijeva fizički napor, ali i čovjek mora biti svjestan da za vrijeme boravka i u Mekki i u Medini da nije na običnom mjestu, već se nalazi u dva sveta prostora, u dva harema, i ponašanje na tim mjestima mora biti posebno, jer su hadžije  Allahovi gosti – ističe Halilović.

Savjetuje hadžijama da se dobro pripreme za put, da se odmore i slijede savjete ljekara.

Podsjeća također da se hadžije pri odlasku na hadž halale, oproste, osim s nekim lošim navikama, i s porodicom, familijom, prijateljima, komšijama. Želja i čast  hadžije je da ga smrt zatekne na hadžu i da bude ukopan u blagoslovljenoj zemlji u  Mekki i Medini, kojom prilikom mu dženazu klanja nekoliko miliona ljudi, hadžija.

Kao i prethodnih godina, asocijacija „Zul Hulejfa“ će implementirati projekt “Tehnička podrška za hadž”, i to je sastavni dio  organizacije hadža Islamske zajednice u BiH od 2010. godine, pa tako će biti i ove, 2016./1437.Hidžretske godine.

Hadž je peta islamska dužnost, koju tokom života treba ispuniti svaki muškarac i žena koji steknu uvjete za to. Hadž znači posjeta Ka’bi radi obavljanja određenih obreda, ili posjeta određenih mjesta (Ka’be, Arefata, Muzdelife i Mine) u određeno vrijeme, u mjesecima hadža. Propisan krajem devete godine po Hidžri, ajetom: “Hodočastiti Harem dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti.” (Ali ‘Imran, 97)

Fena

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: