PROMOCIJA ENERGENTSKE EFIKASNOSTI U KALESIJI

Općina Kalesija, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID, Ekonomija energetske efikasnosti 3E, u okviru „Godine energetske efikasnosti u Tuzlanskom kantonu“, organizovala je promociju energetske efikasnosti.  U šalter Sali općine Kalesija postavljen je  Info pult gdje građani mogu preuzeti promotivni materijal vezan za uštedu energije. Prisutnima su predstavljene brošure sa korisnim energetskim savjetima, priručnici o korištenju obnovljivih izvora energije, te ostali info materijali vezani za energetsku efikasnost koji mogu pomoći građanima da se više educiraju o energetskoj efikasnosti i njenim prednostima.

Mak Kamenica, zamjenik direktora projekta Ekonomija energentske efikasnosti USAID-a je kazao da će info pultovi biti postavljeni u svim općinama na području TK—a.

–      Naša očekivanja, u okviru ovog procesa, su da imamo bazno stanje dobro definisano koliko se energije troši u svim općinama TK-a. Potom bi poduzeli one mjere koji se mogu implementirati bez ikakvih ulaganja, u principu se radi do 10 % ušteda koje se odnose na promjene ponašanja i način korištenja energije, kazao je Kamenica i dodao da bi se u budućnosti identificirali općinski objekti koji će predloženi za konkretne projekte energetske efikasnosti.

Načelnik općine Kalesija Rasim Omerović je  naglasio da je ovo samo nastavak uspješne saradnje općine Kalesija i USAID-a i najavio konrektnu realizaciju jednog projekta iz ove oblasti na području kalesijske općine.

–      Općina Kalesija je sa USAID-om dogovorila realizaciju projekta, koje se odnose na postavljanje „štednih“ sijalica za uličnu rasvjetu od Prnjavora do Olanovice. Također, bit će zamijenjene i sijalice od Gornje Kalesije prema Kalesiji, dok je ravjesta u Centru Kalesije već u funkciji uštede električne energije.  Nadamo se da će i građani uključiti u ovoj projekat i tako umanjiti svoje troškove vezane za potrošnju energije, kazao je načelnik Omerović.

Energentska efikasnost 2Cilj ovog projekta je da se građani educiraju o tome kako  energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je to zapravo najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. Racionalnim korištenjem energije troškovi za potrošača su niži  u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu.

Mjere energetske efikasnosti je relativno lako sprovesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu.

 

M.Zulić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.