(Pro)ljetni toplotni val: U petak temperature i do 30°C!

Kada se kaže u narodu da je februar najprevrtljiviji mjesec u godini, većina ljudi zaboravi kakav je zapravo mart po svojoj prirodi.

Da mart može pokazati dva apsolutno različita lica govore primjeri iz 1952., 2001. i 2005. godine.

Na 30. mart 1952. godine u Makedoniji je u Velesu i Gevgeliji izmjereno čak 36 stepeni, što se kasnije potvrdilo kao verifikovan i relevantan podatak od strane Hidrometeorološke službe FNRJ. 25. marta 2001. u Sarajevu je mjereno (pro)ljetnih 27 stepeni, što je i dalje martovski rekord za područje Sarajeva.

Četiri godine poslije, 2. marta, temperatura je „skliznula“ duboko u minus, pa je tog jutra u Sarajevu u blizini aerodroma izmjereno čak -21 stepen, a u gradu „toplijih“ -17 stepeni.

Stoga neka ne čudi nagla smjena jakna-kratki rukav. Istina, još u utorak će biti prilično neprijatno i svježe za kratki rukav, ali kako budemo odmicali prema kraju sedmice, pričat će se druga priča.

Utorak donosi, zbog prisustva plitke i brzopotezne ciklone, nešto više vlage i umjerenog juga. U toku noći ciklon će se brzo premjestiti preko sjevera Bosne i tek ponegdje i rijetko donositi manje količine kiše (od 0.5 do 3 litre po metru kvadratnom).

Zbog povremeno umjerenog juga i pritjecanja sve toplije vazdušne mase iz smjera Mediterana prema nama, temperatura će u utorak posvuda biti iznad 14°C. Razvedravanje će brzo nastupiti tako da će sjever Bosne već od prijepodneva uživati u sunčanom vremenu, dok će centralni dio sunce moći ugledati tek u poslijepodnevnim satima.

Srijeda, četvrtak, petak, a vrlo izgledno i subota te nedjelja da će proći u obilju sunca i vrlo visokih temperatura zraka za ovo doba godine, s tim da u nedjelju poslijepodne postoji šansa za izolirane lokalne pljuskove kiše praćene grmljavinskim procesima, ponajprije u brdsko-planinskom dijelu centralne i istočne Bosne.

U srijedu će temperature u velikom dijelu zemlje preći 20 stepeni, u četvrtak dosegnuti granicu od 25°, a vrlo visoke temperature naročito u petak će biti posljedica povlačenja veće količine toplije vazdušne mase iz smjera Mediterana ka našem području uz slabo do umjereno južno i jugozapadno visinsko strujanje. Međutim, Genovska ciklona u tom periodu će biti „krivac“ naglog rasta temperature.

U petak, uz obilje sunca, temperature će se kretati od 22 stepena pa sve do 30 stepeni. Ni jutra više neće biti hladna, jer će od četvrtka posvuda jutarnje temperature biti iznad 8 stepeni. Na sjeveru zemlje ne treba iznenaditi da po prvi put u ovoj godini jutarnje vrijednosti temperatura u petak i subotu budu oko 15°, pa čak i stepen-dva i iznad 15 stepeni.

Izgledni gradovi u kojima se po prvi put ove godine mogu izmjeriti prve tridesetice su očekivano Zenica, Banja Luka i Mostar. 1998. godine, početkom aprila desila se slična situacija kao što treba da se desi sada.

Slučajno ili ne, 1998. godina kao i trenutna, bila je godina El Nino klimatološkog fenomena.

NAP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: