Projekat PRO-Budućnost predstavljen u Kalesiji

U radnoj posjeti općini Kalesija boravila je direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem-Stojanov, kojoj je domaćin bio načelnik općine po ovlaštenju,  Ismet Mešić. Projekat PRO-Budućnost implementira CRS (Catholic Relief Services), a kojeg podržava američka državna agencija za pružanje ekonomske, razvojne i humanitarne pomoći USAID.

Tokom razgovora direktorica projekta Majda Behrem-Stojanov predstavila je sam projekat koji ima simboličan i afirmativan naziv PRO-Budućnost čija skraćenica zapravo i obilježava karakteristike projekta PRO (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost) za budućnost. Projekat se realizuje u više općina u oba entiteta i pomaže ljudima da, u cilju izgradnje trajnog mira i suživota, vode civilizovani dijalog.

1

„Mnogo vremena je prošlo od ratnih stradanja, i neophodno je da ljudi različitih nacionalnosti otvoreno i slobodno vode razgovore o teškim temama koje nas moraju učiniti odgovornim za budućnost novih generacija. To je dugotrajan proces i treba da učestvuju svi oni koji su nosioci društvenih procesa u BiH” – istakla je direktorica projekta Majda Beherem-Stojanov.

Ovaj projekat u konačnici pruža priliku da kroz učešće općine bude realizovano više projekata za nevladin sektor, udruženja građana, mlade, na način da dobiju manje grantove za realizaciju istih, a sve u skladu sa odrednicama projekta PRO-Budućnost. Također, partneri u ovom projektu su, osim USAID-a, i Međureligijsko vijeće u BiH, Karitas i druge organizacije, ističe gđa. Beherem-Stojanov.

Načelnik općine Kalesija po ovlaštenju,  Ismet Mešić se zahvalio direktorici i izrazio spremnost i želju da općina Kalesija uđe u ovaj projekat. „Općina Kalesija se ovim današnjim razgovorom na neki način već uključila u ovaj projekat jer smo spremni za sve kvalitetne razgovore i projekte, a projekat PRO-Budućnost takvim i smatramo“, istakao je Mešić.

U narednom periodu slijedi formalno potpisivanje izjave o učešću općine Kalesija u ovom projektu, a zatim formiranje Grupe za realizaciju koja će biti glavni nosilac projektnih aktivnosti.

Važno je istaknuti da je američka katolička organizacija CRS puno pomogla u projektima saniranja šteta od poplava posebno u općinama Maglaj i Doboj, izgradnji mostova i vodovoda, te da je na području BiH kontinuirano prisutna još od devedesetih godina realizujući mnoge projekte u cilju pomoći građanima BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: