Projekat kanalizacione mreže nije propao, ali…

Projekat izrade kanalizacione mreže na području općine Kalesija, koji je trebao biti realizovan donacijom Vlade Republike Sovenije i općine Kalesija, nije propao, kazao je na sjednici Općinskog vijeća, općinski načelnik Nedžad Džafić. Međutim, upitna je i realizacija donatorskih sredstva, jer ponuđeni ugovor od strane slovenskog  konzorcija CSMR nije u skladu sa zakonima BiH i vrlo je nepovoljan za Kalesiju. Ovim ugovorom bi većina novca (oko 2 miliona maraka) namijenjenog za kanalizaciju naselja od Kalesije Gornje do Miljanovaca otišla u ruke firmi iz Slovenije, naveo je Džafić.

Zbog toga je neizvjesna sudbina sredstava u iznosu od 500 hiljada eura, koje Vlada Slovenije odborila za kanalizaciju u Kalesiji. Upravo ova informacija izazvala je najveću raspravu vijećnika na 28.redovnoj sjednici.

Pored ove informacije, Općinsko vijeće Kalesija je usvojilo Odluku o načinu izmirivanja novčanih obaveza u postupku izgradnje individualnih stambenih objekata osobama kojima je trajno onemogućeno korištenje nekretnina za stanovanje usljed prirodne nesreće. Također,  prihvaćena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o davanju garancije na kreditno zaduženje JP “Regionalna deponija” Zvornik i Plan jesenje sjetve za ovu godinu.

Vijećnici su dali pozitivno mišljenje o Izvještajima o radu i poslovanju, kao i Izvještajima o radu upravnih odbora u 2014.godini javnih preduzeća čiji je osnivač općina Kalesija:  JP «Vodovod i kanalizacija Kalesija» d.o.o. Kalesija,  JP «Veterinarska stanica» d.o.o. Kalesija i KP «Komunalac» D.D Kalesija.

Općinski načelnik, Nedžad Džafić je sa 28.redovne sjednice povukao  Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o zaključivanju ugovora o prodaji nekretnine neposrednom pogodbom radi formiranja građevinske čestice. Nekretnine su ovom odlukom trebale biti dodijeljene preduzećima „Izazov“ i „Lafat komerc“ i fizičkim licima: Izetu Makaliću, Ramizu Baručiću, Elviru Kopiću, Ramizu Baručiću i Fadilu Vildiću.

Povlačenju odluke je prethodila burna rasprava vijećnika, prilikom razmatranja predloženog dnevnog reda. Prije usvajanja dnevnog reda, Asim Mehmedović (samostalni vijećnik) u ime komisije za Statutarna pitanja i propise sa dnevnog reda današnje sjednice povukao Odluku o utvrđivanju standarda, kriterija i postupka imenovanja na pozicije u reguliranim organima općine Kalesija.

Vijećnička većina nije prihvatila da se na današnjoj sjednici vijeća raspravlja o prijedlozima vijećnika Amira Barčića, koji je predložio da se u dnevni red uvrste četiri odluke: Odluka o stavljanju van snage Odluke o komunalnim naknadama na području općine Kalesija, Nacrt o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim nakdanama na području općine Kalesija, Nacrt Odluke o komunalnim taksama i Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o administrativnim taksama.

Općinsko vijeće je usvojilo inicijativu Zijada Suljkanovića (NSRZB) da se izvrši izdvajanje i uknjižba puta Mokrače – Donji Rainci – Čanići. Također, prihvaćena je inicijativa Amira Barčića (SDP) da se obezbijede sredstva za ampulirane lijekove u Domu zdravlja Kalesija. Nisu prihvaćene inicijative Galiba Softića (SDP) da se iz budžeta za 2016.godinu obezbijedi 20 hiljada maraka za kupovinu aparata za snimanje srca u Domu zdravlja i da se do kraja ove godine pronađe lokacija za Gradsko mezarje u Kalesiji. Nije prihvaćena ni inicijativa Kluba SDP-a da se prilikom upošljavanja u kalesijska javna preduzeća obavezno provodi konkursna procedura.

 

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: