Profesori pred zgradom Vlade TK: Stop urušavanju obrazovnog sistema

Nekoliko stotina uposlenika iz ustanova srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Tuzlanskog kantona, prvenstveno profesora srednjih škola, okupilo se danas ispred zgrade kantonalne vlade da bi mirnim protestima iskazali nezadovoljstvo Odlukom Vlade o izmjeni Plana upisa u srednje škole na području ovog kantona za školsku 2015./2016. godine.

Ističu da se ovom odlukom kojom se odobrava upis prekomjernog broja učenika u medicinske škole ugrožava obrazovni sistem na području TK-a.

Iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK-a pozivaju građane da zaustave, kako navode, devastaciju obrazovnog sistema.

Profesor u Građevinskoj školi u Tuzli Sead Alić poručio je da ovo nije borba profesora za njihova radna mjesta već borba za kvalitetno obrazovanje.

“Dobili smo društveni i nacionalni problem, jer ovakvim odlukama se podstiče iseljavanje mladih iz Bosne i Hercegovine”, naglasio je Alić, te dodao da su profesori nekada bili elita, a danas su zahvaljujući politici daleko od toga.

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.