Problemi prilikom zamjene dokumenata: Matičari griješili, građani ispaštaju

Već duže vrijeme, kako je došlo vrijeme zamjene CIPS-ovih ličnih karti, građani Kalesije susreću se sa problemom pogrešnog upisa podataka u matične knjige. To se uglavnom odnosi na mještane iz kalesijskih naselja sa dvočlanim nazivom, kao što su Vukovije Donje, Vukovije Gornje, Rainci Donji, Rainci Gornji, Hrasno Donje, Hrasno Gornje…salterNaime, prilikom upisa u matične knjige rođenih dešavalo da su matičari umjesto punih dvočlanih naziva upisivali skraćene oblike kao što su: Rainci G., Rainci D., Vukovije D… Sada, prilikom zamjene dokumenata, od građana se traži da snose troškove izmjene tih dokmenata.

-Matičari, donosno državni službenici, uposlenici su neka dpogriješili i sada mi moramo ispaštati. Moramo podnositi nekakve zahtjeve, plaćati takse i slično. Gubimo vrijeme, novac, a i živce zbog greške koju je država napravila, kazivao nam je jedan od nezadovoljnih građana dok je čekao u redu ispred općinskog šaltera.

Građani smatraju da je država pogriješila i da država treba ispraviti grešku.

Hazim Jusufović, šef općinske Službe ua opću upravu, boračko-invalidsku zaštitu i raseljena lica, pod čijom ingerencijom su matičari, se pravda da Općina Kalesija ne može u ovom slučaju ništa promijeniti.

– Svjesni smo ovih problema. Osim tih skraćenih naziva, grešaka je bilo i prilikom redoslijeda upisa riječi u dvočlanim nazivima naselja. Tako je greškom upisivano Gornji Rainci, a ispravno je Rainci Gornji. Mi smo od nadležnih, viših instanci vlasti tražili da donesu neki akt, neko rješenje kojim bi se te greške ispravljale na jednostavniji način, bez toga da građani moraju podnositi zahtjeve i nove dokumente, ali nam nisu izašli u susret, kaže Hazim Jusufović.

Građani ne mogu da shvate da država ne želi da jednostavno ispravi grešku koju su napravili. Ako je napisano Rainci D, zna se da je riječ o Raincima Donjim i nema se tu šta pametovati. Samo treba dobre volje, ali i ovaj slučaj govori kako vlasti nemaju sluha za probleme građana.

 

 

 

 

(Kalesijske novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: