PROBLEMI MUSLIMANA SA SJEVERA: Kako postiti za ramazan kad Sunce ne zalazi?

Mala grupa muslimanskih vjernika koji slave sveti mjesec ramazan na krajnjem sjeveru Evrope pitaju se kako da poste od zore do sumraka, što im vjera propisuje, kad u tom području Sunce u ovo doba godine rijetko pada ispod horizontal.

U gradu Rovanijemi na sjeveru Finske, na Arktičkom krugu, na 66. stepenu sjeverne geografske širine, Sunce izlazi malo poslije 3 ujutru, a zalazi oko 23.20. To znači da bi muslimani koji sprovode ramazanski post trebalo da budu bez hrane i pića 20 sati, prenosi B92.

Muslimani poste tako što se od svitanja do zalaska Sunca uzdržavaju jela i užitaka. Za nekoliko godina, ramazan će se približiti ljetnjem solisticijumu, krajem juna, kada Sunce u Arktičkom krugu uopšte ne zalazi.

Ramazan je klizni praznik i zavisi od lunarnog kalendara, te se svake godine pomjera unazad 11 dana. To znači da 2015. neće biti sumraka u vrijeme ramazana, jer će se on tad približiti datumu oko 20. juna i ljetnjoj dugodnevnici.

“Moramo da budemo razumni”, poručuje 27-godišnji Mahmud Said, objasnivši da to znači da bi muslimani u toj oblasti trebalo da poste u skladu sa izlaskom i zalaskom Sunca u najbližoj muslimanskoj zemlji, odnosno Turskoj.

“To podrazumijeva 14 ili 15 sati posta, što je u redu”, rekao je Said, koji je u finsku Laponiju došao prije tri godine iz Kenije i radi za jednu nevladinu organizaciju za pomoć imigrantima. On procjenjuje da u Rovanijemiju ima nešto više od 100 muslimana, koji su došli uglavnom iz Iraka, Somalije i Afganistana.

Uprkos Saidovom prijedlogu, ne postoji jednoglasan stav među muslimanima kako se treba ponašati u postu.

Centar islamske zajednice Enkoridža na Aljasci preporučio je, poslije savjetovanja sa stručnjacima za islam, da se muslimani u postu orijentišu prema izlasku i zalasku Sunca u Meki, svetom gradu islama.

Evropski savjet za fatvu i istraživanje, sa sedištem u Dablinu, međutim, smatra da muslimani treba da prate lokalno vrijeme, makar to bilo i na krajnjem sjeveru. Omar Mustafa, predsjedavajući Islamske asocijacije Švedske navodi da se debata o tome kako postiti na sjeveru vodi već nekoliko godina.

“Mi postimo u skladu sa Suncem, sve dok je moguće odvojiti sumrak od zore. To se odnosi na 90 odsto muslimana u Švedskoj”, rekao je Mustafa i dodao da oni malobrojni koji žive na krajnjem sjeveru na kome Sunce u vrijeme Ramazana ne zalazi, treba da prate vrijeme najbližeg švedskog grada gdje postoji izlazak i zalazak Sunca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: