PRIJEVREMINI IZBORI ZA NAČELNIKE KALESIJE I ŽIVINICA ODRŽAT ĆE SE 22.FEBRUARA 2015. GODINE

CIK BIH je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o raspisivanju prijevremnih izbora za načelnike općina Kalesija i Živinice. Izbori će se održati u nedjelju, 22.februara 2015. godine.

Prijave za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata podnose se CIK BiH najkasnije pet dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u periodu od 19.12.2014. godine zaključno sa 23.12.2014.godine, do 16 sati.

Izborna kampanja će trajati 15 dana, prije održavanja izbora, odnosno od 07.februara, a izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do zatvaranja bračkih mjesta.

Načelnik općine Kalesija bira se na period od dvije godine, do održavanja lokalnih izbora 2016. godine.

Iako još niti jedna stranka nije zvanično predložila kandidata za općinskog načelnika, sigurno je da će SDP-e kandidovati Muhameda Osmanovića, ljekara u Domu zdravlja Kalesija, aktuelnog potpredsjednika stranke i predsjednika kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Kalesija.

Potpise je već počeo prikupljati i Sead Šehić – Šeha, nekadašnji vijećnik u Općinskom vijeću, kojeg će, po svemu sudeći, predložiti Komunistička partija.

SDA Kalesija još nije zvanično odredila ime kandidata, s obzirom da se, zbog višemjesečnih sukoba u stranci, pominju dva kandidata. Međutim, najvjerovatnije je da će Nedžad Džafić, predsjednik stranke i predsjedavajući Općinskog vijeća biti kandidat SDA, dok se špekuliše da bi Zijad Kulanić, pomoćnik općinskog načelnika, ukoliko ne bude predložen ispred SDA, mogao biti nezavisni kandidat ili formalno kandidat neke druge stranke.

Ipak, prije početka predizborne kampanje, Općinsko vijeće Kalesija mora izabrati vršioca dužnosti načelnika općine Kalesija, koji će ovu funkciju obnašati do izbora novog načelnika.

Saznajemo da će se vanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija održati već u utorak, 23.decembra, na kojoj bi se trebao izabrati vršilac dužnosti načelnika općine Kalesija.

 

Radio Feral

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.