Prijedlogom zakona o javnom okupljanju TK-a nema više blokada saobraćajnica

Vlada Tuzlanskog kantona je na posljednjoj sjednici usvojila prijedlog zakona o javnom okupljanju, kojim se uređuju oblasti poput mirnih okupljanja, javnih protesta i priredbi, ali i kaznenih odredbi. Prema riječima Bege Gutića, ministra unutrašnjih poslova TK-a, ograničavanje javnih okupljanja je u mjeri, koja je neophodna u demokratskom društvu radi zaštite javne sigurnosti, zaštite prava, sloboda i zdravlja drugih lica.

– Ovim usklađujemo naš zakon sa zakonima u okruženju. Ono što je novo, kada su sportske priredbe u pitanju, jeste da smo smanjili cijenu prijave okupljanja. Također, ubacili smo i odredbu da skupove klubova koji ne ostvaruju profit obezbjeđujemo besplatno. To je u interesu razvoja sporta, kazao  je ministar Gutić. No, najviše pažnje su privukla zakonska rješenja, kada su u pitanju protestna okupljanja. Naime, građani u Tuzlanskom kantonu u budućnosti neće trpjeti posljedice blokiranja saobraćajnica.

– Tu smo izričito zabranili okupljanja koja će blokirati puteve ili ugroziti funkcionisanje objekata koji su bitni za državu i Kanton. Tu smo predvidjeli i oštrije kazne, kazao nam je Gutić. Također, prema njegovim riječima, svi organizatori javnih skupova, koji su komercijalnog karaktera, u budućnosti će morati plaćati angažman policajaca, i to po cjenovniku MUP-a Tuzlanskog kantona.
Prijedlog zakona o javnom okupljanju je upućen Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje.

 

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: