PRIJAVLJENO 17 NOVIH KLIZIŠTA U KALESIJI

Obilne kišne padavine u noći sa utorka na srijedu su stvorile mnoge probleme na području naše općine. Poplavljeno više stambenih i privrednih objekata. Tokom jučeranjeg dana, Štabu civilne zaštite Kalesija prijavljeno je 18 zahtjeva za štete na stambenim objektima uzrokovanim poplavama.

Poplavljena su naselja u mjesnim zajednicama Vukovije Gornje centar naselja, Tojšići naselje Barnjačka Meraja, Rajkovine, Tojšići Centar, Novo Naselje, MZ Rainci Donji naselje Čanići Skakovi ( odsječeni od središta općine), MZ Prnjavor naselje Tubići, Svi vodotoci na području Općine su izašli iz korita i poplavili velike površine poljoprivrednog zemljišta. Najviše problema pričinile su rijeke Gribaja, i Spreča, kao i nihove Pritoke potok Prela, Tavna, Kalesijska Rijeka, Dubnica, Huk, Rainačka Rijeka, Mandura.

Visina vodostaja rijeke Spreča u gornjem dijelu, mjerena na vodenom stubu ispod mosta Vis Kalesija iznosila je 300 centimetara. Ostali vodoci su u opadanju i postepeno se vraćaju u svoja korita.  Mještani naselja Zelina, Jelovo Brdo i Gojčin su opet odsječena od Kalesije jer se voda izlila ispod nadvožnjaka kod Gradske dvorane.

Vodostaj rijeke Spreče je preplavio i alternativni most koji vodi prema Gojčinu, tako da suz ova naselja u potpunosti blokiranaIako se prestankom padavina voda počela povlačiti u svoja korita, veliki problem u Kalesiji predstavlja aktivacija novih, ali i reaktivacija starih klizišta.

Usljed pojave klizišta evakuisano je 5 članova porodice Suljić iz Paraća, koji su smješteni u alternativni smještaj u Jeginovom Lugu. Nekoliko desetina porodica iz ranije registrovanih ugroženih zona sa novim padavinama napustilo je svoje domove, da bi se sa prestankom padavina ponovo vratili svojim kućama. Ukupan broj prijavljenih klizišta na području općine Kalesija iznosi 830, dok je prijavljeno 17 novoregisterovanih klizišta do slanja izvještaja Štaba civilne zaštite Kalesija.

Također, usljed poplave i klizišta u prekidu su mnogi putni pravci na području općine Kalesija: put Gojčin- Jelovo Brdo – Kalesija, Dubnica – Hrasno Gornje, put za naselje Fatići, put za Jajiće, Babina Luka – Vis, Kikači Vis – Požarnica, devastiran je i put prema Jajićima u ulici Hajrudina Mešića u centru Kalesije.

Prema izvještaju općinskog Štaba civilne zaštite Kalesija uredno je snadbijevanje vodom na području općine Kalesija, a stanovništvu se preporučuje da obavezno prokuhava vodu za piće prije upotrebe. Nema oboljih od crijevnih i zaraznih bolesti, koje nastaju kao posljedica konzumiranje higijenski neispravne vode za piće, kao i konzumiranjem zatrovane hrane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: