Prijave za hadž do 27. maja, cijena 7.490 KM

Islamska zajednica u BiH objavila je upute i napomene za odlazak na ovogodišnji hadž, a prijave se mogu podnijeti najkasnije do 27. maja 2016. godine, piše Patria.

Polasci iz Sarajeva su 29., 30. i 31. avgusta, a povratak 17., 18. i 19. septembra. Cijena je 7.490 KM. Više detalja pogledajte ovdje

Hadž je peta islamska dužnost, koju tokom života treba ispuniti svaki muškarac i žena koji steknu uslove za to.

Hadž znači posjeta Kabi, svetom mjestu u Meki, radi obavljanja određenih obreda, ili posjeta određenih mjesta (Ka’be, Arefata, Muzdelife i Mine) u određeno vrijeme (u mjesecima hadža: po islamskom kalendaru to su mjeseci ševal, zu-l-ka’det i zu-l-hidžet).

Obavljanje hadža relativno je otežano muslimanima iz Evrope, Amerike i drugih dijelova svijeta koji su udaljeni od Arapskog poluotoka, jer odlazak u sveti grad Meku za njih predstavlja određeno finansijsko opterećenje.

Ipak, za istinske vjernike to ne može biti prepreka.

Odlazak na hadž u Bosni i Hercegovini oduvijek je bio izuzetno važan događaj ne samo za budućeg hadžiju i njegovu porodicu, već za cijeli komšiluk iz kojeg hadžija potječe.

Tako, u Bosni i Hercegovini je običaj da se porodica budućeg hadžije danima sprema za ovaj trenutak; rodbina, komšije i prijatelji pozivaju se na zajedničke dove (molitve), ručkove, sijela… Komšije i rodbina hadžiju darivaju novcem pred njegov polazak u Meku, a hadžija po povratku njih dariva poklonima koje je kupio tokom boravka u Meki.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: