Prezentiran projekat sanacije deponije Vis

U Kalesiji je danas održana prezentacija projekta investiciono – tehničke dokumentacije za sanaciju deponije Vis. Radi se o prvoj fazi projekta koji u konačnoci ima za cilj potpuno zatvaranja divlje deponije u podnožu Visa, nakon čega bi se stvorili uslovi da se na ovoj lokaciji uredi park i izletište.

Projekat su prezentirali  predstavnici konzorcija, kojeg čine Sendo – Sarajevo, Institut za zaštitu, ekologiju i obrazovanje Tuzla i Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

3

Iako se već duži niz godina otpad deponuje na ovoj lokaciji, uzorci zemljišta su pokazali da se ispod deponije nalazi nepropusno tlo koje ne ugrožava vodotok rijeke Spreča, kazao je Semir Nakičević, diplomirani inženjer građevinarstva koji je u ime konzorcija prestavio idejni projekat.

Prema riječima Ismeta Mešića, koji po ovlaštenju mijenja općinskog načelnika, sanacijom deponije Vis će se riješiti dugogodišnji problem na koji ukazuju mještani okolnih naselja, ali će se i zaštiti rijeka Spreča.

4

Projekat će biti finansiran sredsvima Federalnog ministarstva okoliša i turizma i općine Kalesija, koja bi nakon početka rada Regionalne deponije Zvornik, stvorila uslove za potpuno zatvaranje deponije u podnožu Visa.

 

 

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: