Preminuo legendarni interpretator sevdalinke Muhamed Mujkanović

Muhamed Mujkanović, legendarni interpretator bosanske sevdalinke i vrhunski izvođač i kompozitor novokomponovane narodne pjesme, preminuo je sinoć u 74. godini.Muzikom se počeo baviti 1960. godine. Očuvao je od zaborava mnoge bosanske sevdalinke, a pripada generaciji bh. izvođača sevdalinki po kojima je BiH prepoznatljiva u svijetu.

Snimio je oko 300 arhivskih snimaka narodne muzike, 30 singlica, 20 videokaseta, 30 audiokaseta, a autor je i 40 vlastitih kompozicija. Dobitnik je velikog broja priznanja.

Porodicu Mujkanović je zadesila nezapamćena tragedija kada su Muhamed i njegova supruga Biljana u kratkom vremenskom periodu ostali bez sinova Damira i Igora. Damir, koji je bio profesor u Elektrotehničkoj školi u Tuzli, tragično je poginuo u saobraćajnoj nesreći, a sedam mjeseci poslije tokom kondicionog treninga preminuo je njegov brat Igor , inače, rukometaš tuzlanske Sloboda Solane.

Zaslugom pjevača Arifa Ahmetaševića, koji je također pretrpio porodičnu tragediju, Mujkanović poslije velike porodičnetragedije nije prestao s pjevanjem.

Mujkanović je prošle sedmice smješten na UKC Tuzla zbog posljedica moždanog udara, ali ovu bitku, nažalost, nije dobio.

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: